PROBLEMI

Na birou u Bijeljini 7.700 nezaposlenih: Nema posla za ekonomiste, pravnike, odgajatelje...

Interesiranje studenata pomjera se od društvenih nauka, prava i anglistike ka informatici

Piše: Lj. Lj.

3.7.2021

Veliko interesiranje i za studij farmacije. ILUSTRACIJA

Na evidenciji Službe za zapošljavanje Bijeljina trenutno 1.232 osobe s visokom stručnom spremom čekaju pozive poslodavaca za prvo zaposlenje.



Radna snaga

Zvanja koja dominiraju u aktivnoj ponudi radne snage kada je u pitanju visoka stručna sprema su diplomirani ekonomisti, pravnici, profesori razredne nastave, odgajatelji, kaže direktor Filijale za zapošljavanje Bijeljina Siniša Kajmaković, ističući da se 31. maja na evidenciji bijeljinskog biroa nalazilo 7.770 nezaposlenih osoba.

Imajući u vidu podatak da je samo prije pet do šest godina na evidenciji bijeljinskog biroa bilo 13.473 nezaposlenih (2015.) ili 13.659 (2014.), sada je ta brojka za nekoliko hiljada manja.

Statistika može i zavarati, jer ne treba izgubiti iz vida podatak da se ranijih godina pravila jasna distinkcija između onih koji se nalaze u kategoriji “aktivna ponuda radne snage” i onih koji su ulazili u “pasivnu ponudu radne snage”, koristeći pravo na zdravstveno osiguranje.

Profesor Milenko Stanić, prodekan za nastavu Univerziteta “Sinergija”, kaže da je za novu akademsku godinu na ovom univerzitetu planirano da se upiše oko 150 studenata te da će odobrena kvota biti i popunjena.

Studijski programi

Međutim, što se tiče interesiranja mladih za studijske programe ovog fakulteta, on dodaje da se zanimanje studenata iz godine u godinu pomjera od društvenih nauka, prava i anglistike ka informatici.

Boro Krstić, direktor Univerziteta Bijeljina, ističe da na ovom privatnom univerzitetu veliko interesiranje vlada za studij farmacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.