PROJEKTI

Izdvojeno 3,6 miliona KM: U Trebinju 48 porodica dobilo novi dom

Vlada RS je odlučila da kroz kreditno zaduženje riješi stambeno pitanje interno raseljenih osoba, kaže Višković

Piše: P. Mu.

12.7.2021

S uručenja ključeva: Naredne godine još jedna zgrada. P. MUCOVIĆ

U okviru projekta CEB 2, odnosno zatvaranja kolektivnih centara, u Trebinju je 48 izbjeglih i raseljenih osoba dobilo ključeve od stanova, a riješeno je i stambeno pitanje značajnog broja onih koji žive u alternativnom smještaju, koriste individualni zakup ili su u teškom socijalnom statusu.

U novu zgradu Vlada RS i Grad Trebinje ukupno su uložili oko 3,6 miliona KM.


16 gradova

Radovan Višković, predsjednik Vlade RS koji je uručio ključeve porodicama, kazao je da mu je žao što stambeno pitanje raseljenih porodica nije riješeno ranije, jer su ove porodice morale prvo da se pomjere sa svojih ognjišta, a zatim godinama žive u uvjetima koji nisu za 21. stoljeće.

- Vlada RS je odlučila da, kroz kreditno zaduženje, riješi stambeno pitanje interno raseljenih osoba u RS, a osim Trebinja, isto se radi u 16 gradova i općina RS. Kreditno smo se zadužili za oko 20 miliona eura, lokalne zajednice sufinansiraju oko 10 miliona eura - pojasnio je Višković.

Ljubo Ninković, direktor Sekretarijata za raseljene osobe i migracije RS, naveo je da je Vlada RS sanirala 30 smještajnih jedinica u trebinjskom Domu penzionera, u šta je uloženo oko 1,5 miliona KM.

Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja, istakao je da je realizacija projekta počela 2017. godine, da je u početku bilo zamišljeno da bude 30 stanova, ali, u saradnji sa Sekretarijatom za raseljene, došlo se do konačnog rješenja da zgrada ima 48 stanova.


Konačno rješenje

- Grad Trebinje je platio izradu projektne dokumentacije, snosio troškove rente, svih priključaka, a ukupna vrijednost je oko milion KM - rekao je Ćurić i najavio da bi sredinom naredne godine trebala biti završena još jedna zgrada, gdje će biti smješteno 15 porodica iz ovih kategorija.

Uručenju ključeva prisustvovao je i ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloš Lučić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.