SARAJEVO

Prljavi rukohvati u tramvajima izazivaju zarazne bolesti

Zapuštena vozila čiste se jednom mjesečno

S. HALILOVIĆ

30.7.2014

 

Polomljena sjedišta, smrad i smeće svakodnevica su Sarajlija koji koriste javni gradski prijevoz. Osim higijene, koja nije na zavidnom nivou, građani se žale i na to što ih svako ljeto u zagušljivim tramvajima dočekuje uključeno grijanje, što dodatno otežava ionako neugodnu i mučnu vožnju posebno starijima.

Zapuštena sjedišta

U preduzeću GRAS su nam kazali da ekipe higijensko-epidemiološke službe Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika u saobraćaju jednom mjesečno čiste tramvaje. Kako kažu, mnogo je starih vozila koja je teško održavati, ali, kako smo se uvjerili na licu mjesta, i novi tramvaji su zapuštani.

- Često smo primorani izvršiti zamjenu uništenih tapecirunga, čak i kompletnih sjedišta, pa se dešava da iz tih razloga vozilo ne možemo pustiti u saobraćaj. Mnoga oštećenja iziskuju značajna finansijska sredstava - kazali su iz GRAS-a.

Iz Zavoda za javno zdravstvo kažu da bakterije i mikroorganizmi koji se nakupljaju na rukohvatima i sjedištima vozila mogu prouzrokovati ozbiljne prijetnje po zdravlje građana, kao što su crijevne zarazne bolesti, na koje su najosjetljivija djeca.

Uzaludne žalbe

Građani su godinama nezadovoljni ekološkom slikom grada. Mnogi su nam rekli da više nemaju snage žaliti se nadležnima jer, kako kažu, njihove žalbe su uzaludne.

- Navikli smo na prljavštinu u tramvajima. Čini mi se da je svake godine sve gore i gore. Niko ne brine o zdravlju građana, a svi se pitaju odakle nam ovolike bolesti - kazala nam je sugrađanka Muniba Balboza.

U starim K-2 tramvajima često uključeno grijanje

Što se tiče uključenog grijanja, iz ovog preduzeća pojašnjavaju da se to događa samo u starim tramvajima.

- U tramvajima marke K-2 to se često dešava jer neko od putnika može slučajno okrenuti lopaticu koja regulira da li će u vozilu biti topao ili hladan zrak. Kod novijih modela to je unaprijed riješeno - kazali su iz tehničke službe GRAS-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.