SARAJEVO

Obnovljena Saburina kuća, uskoro će biti otvorena za posjetioce

Završena restauracija nacionalnog spomenika

I. Tr.

31.7.2014

 

Prigodnim programom jučer je obilježen završetak sanacije i restauracije Saburine kuće na Vratniku. Za posjetioce svoja vrata otvorit će tek 1. septembra. U sklopu manifestacije, predstavljen je i projekt "Selamluk", a goste su dočekivali mladi obučeni u narodnim nošnjama.

Izvorni izgled

Načelnik općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić (SBB) kazao je da je kuća prije obnove bila u lošem stanju te da je rekonstrukcija rađena u dvije faze.

- Kuća će služiti i za prijeme delegacija. Karakteristično je da je kompletan enterijer tokom restauracije ostao izvorni iz kraja 16. i početka 17. stoljeća. Specijalnim metodama čišćenja došlo se do originalnih boja zidova, koje su stare više od 300 godina - pojašnjava Hadžibajrić.

 

 

Inače, ovaj nacionalni spomenik, u kojem će biti realiziran projekt "Selamluk", opremljen je tradicionalnim inventarom ručne izrade kao što su demirlije sa santračima, ibrici, leđeni, mangali, zarfovi...

Uređenje kapije

Najavljeno je da će goste dočekivati seizi i hizmećari u nošnjama koji će kroz tradicionalni zabavni program prezentirati enterijer objekta i običaje iz proteklih stoljeća.

Munib Buljina, direktor Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa BiH, kazao je da je ostala da se uradi još treća završna faza, odnosno kaldrmisanje avlije i uređenje kapije i postojećeg zida.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.