SARAJEVO

Sindikalisti tuže ministra Lokmića

Nesporazumi članova Vlade KS i zdravstvenih radnika

F. NUMANOVIĆ

3.11.2014

Predstavnici Sindikata zdravstva KS podnijet će krivičnu prijavu protiv ministra Eldana Lokmića (BOSS) zbog zloupotrebe položaja. Oni kao dio pravnog lica već duže pokušavaju postati nezavisni kako bi se, kako kažu, mogli boriti za prava radnika.

Jedini način

Predsjednik ovog sindikata Edo Selimić kaže da je krivična prijava protiv ministra jedini način da se neke stvari dovedu u red, jer je Lokmić opstruirao i zanemarivao potrebe medicinskih radnika.

- Puna tri mjeseca ministar nije u stanju da stavi potpis kako bi Sindikat postao nezavisan, jer se boji da ćemo onda moći ostvarivati veća prava. Njegov cilj, kao i svih funkcionera u Vladi, jeste da nas drže u sistemu koji nikom osim njima ne odgovara. Lokmić nas neće zaustaviti, niti je Ministarstvo njegovo vlasništvo - dodao je Selimić.

S druge strane, ministar Lokmić, demantira tvrdnje iz Sindikata i kaže da je Ministarstvo za vrijeme njegovog mandata radilo sve po zakonu, te da nema iza sebe nijednu mrlju.

Nema potrebe

- Ne moram to potpisati i neću! Žele pritiskom, reketiranjem, da me primoraju. Ja ću pokrenuti krivičnu prijavu protiv njih zbog izmišljotina. Prije mjesec obavijestio sam ih da to neću uraditi. Mislim da nemaju potrebu izdvajati se iz Federalnog sindikata. Nikada nisam imao ništa protiv njihovog rada, ali ovo je pravni akt u kojem oni žele nešto što nema zakonsku osnovu - kazao je Lokmić.

Mizerna neto satnica

Selimić kaže da i u Federalnom sindikatu ima prodanih duša kojima neuređen sistem u zdravstvu potpuno odgovara.

- Godinama pokušavamo podići neto satnicu, koja je mizerna, ali nekim ljudima to definitivno ne ide u korist. Zbog vlasti kojoj je cilj da uništi sve, zdravstvo se ne može pomjeriti s jedne tačke - kaže Selimić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.