SARAJEVO

Mještani godinama čekaju na gradnju škole na Šipu

Općina i Ministarstvo još nisu uradili ništa konkretno

A. JAMAKOVIĆ

9.11.2014

Mještani naselja Bare i Šip već godinama čekaju da se realizira dugonajavljivani projekt gradnje osnovne škole. Za ovu namjenu Općina Centar osigurala je 450.000 KM, a vijećnici su na posljednjoj sjednici tražili odgovore na pitanja dokle se stiglo u ovom projektu. 

Napravljeno igralište

Sekretar Mjesne zajednice Betanija-Šip Ismet Stršević pokazao nam je na terenu gdje je planirana gradnja škole. 

- Građani se svakodnevno interesiraju kada će početi gradnja škole na Šipu, jer se naselje svakodnevno širi. Nedavno je napravljeno igralište, a pored njega je planirana škola - rekao nam je Stršević.  

U Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade KS kazali su nam da nisu dobili ni elaborat o opravdanosti osnivanja osnovne škole niti bilo kakvu informaciju o eventualno provedenoj javnoj raspravi u lokalnoj zajednici. 

Nema sporazuma 

- Općina Centar s nama nije potpisala sporazum o sufinansiranju, što predstavlja uobičajene aktivnosti koje je potrebno provesti kada se osniva škola. U budžetu Kantona Sarajevo za 2014. godinu nisu bila odobrena sredstva za ovu namjenu - kazala nam je Lamija Husić, stručni savjetnik za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje.

U toku izrada projekta

U Općini Centar navode da je u toku izrada glavnog projekta, nakon čega će biti pokrenuta procedura za izdavanje građevinske dozvole. 

- Nakon izrade projekta, vjerovatno će početi razgovori sa Ministarstvom - rekli su iz Općine.  

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.