SARAJEVO

Agresorska granta ubila učiteljicu Fatimu Gunić i tri učenika

OBILJEŽAVANJA 21. godišnjica stravičnog zločina na Alipašinom Polju

A. ŠETA-HADŽIĆ

9.11.2014

Životi troje osnovaca i njihove učiteljice Fatime Gunić prekinuti su na današnji dan  prije 21 godinu za vrijeme školskog časa, kada je agresorska granata ispaljena iz pravca Nedžarića pogodila improviziranu učionicu tadašnje Osnovne škole "Prvi maj" na Alipašinom Polju. Ubijeni Adis Mujala i Vedad Mujkanović bili su učenici trećeg, a Feđa Salkić prvog razreda, a granata je teže i lakše ranila još 23 učenika.

fatima-godisnjica-2

Članovi porodica stradalih, zaposlenici i đaci škole koja danas nosi ime ubijene učiteljice Fatime Gunić te delegacije položili su jučer cvijeće ispred spomen-obilježja u ovom naselju i odali počast žrtvama ovog strašnog zločina.

Sve petice

Dženana Tanović, potresena majka ubijenog Vedada, prisjetila se tog kobnog dana.

- Geler granate pogodio je mog Vedu u glavu dok je prepisivao pjesmicu s table. Dan prije bio je sretan, jer mu je učiteljica zaključila sve petice. Imao je samo devet godina i devet mjeseci, a danas bi bio odrastao čovjek - rekla je Tanović.

fatima-godisnjica-1

Kao trajni znak sjećanja na ove đake i učiteljicu, u zgradi OŠ "Fatima Gunić" prošle godine otvorena je spomen-soba, u kojoj su izložene fotografije ubijenih, njihova odjeća, igračke...

Plemenita misija

- Pokušavamo kroz razne aktivnosti vratiti sjećanje na učiteljicu Fatimu Gunić i naše drage učenike. U trenutku kada je poginula od agresorske ruke, učiteljica je u ruci imala kredu i učila djecu dobroti. Ona je dala svoj život u plemenitoj misiji i to je poruka za nas, da nastavimo njenim stazama - kazao je direktor škole Hajrudin Ćuprija.

Nema zaborava

Potpredsjednik "Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992. - 1995." Ramiz Holjan kazao je da će istrajati u tome da oni koji su izvršili ove i slične zločine, izađu pred lice pravde.

- Raduje me kada se građani okupe na obilježavanjima, jer je to znak da ubijene nećemo zaboraviti. Nastojat ćemo da naredne generacije obilježavaju ovakve događaje - dodao je Holjan.

Manifestacija "Dani sjećanja"

U okviru obilježavanja manifestacije "Dani sjećanja", koja je posvećena sjećanju na žrtve ovog zločina, danas u 11 sati u Sportskoj dvorani “Ramiz Salčin” održat će se Memorijalni turnir "Fatima Gunić", a svečana akademija "Skriveni od zaborava" u 18 sati u sali Općine Novi Grad.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.