SARAJEVO

Ličina: Koldžo je naredio da nam uzimaju zemlju

Drama u dvorištu kuće u ulici Zahira Panjete

F. NUMANOVIĆ

12.11.2014

Prava drama odvijala se jučer u jutarnjim satima u novosarajevskom naselju Pofalići, u ulici Zahira Panjete na broju 155, ispred kuće Derviše Ličine. Građevinska inspekcija općine Novo Sarajevo, kako nam je na licu mjesta kazala Ličina, prema nalogu načelnika Nedžada Koldže (SDA), uz radnike preduzeća „Rad“, uklanjala je željeznu ogradu i rušila potporni zid oko njene kuće.

Bespravni korisnici

Naša ekipa bila je na licu mjesta već oko 9.30 sati, a ispred kuće Ličina zatekli smo i petnaestak policajaca Policijske uprave Novo Sarajevo. Ličina nam je rekla da je policija angažirana da bi štitila općinskog inspektora Jasmina Osmanbegovića, koji je dao saglasnost za uklanjanje ograde, a nakon toga i izgradnju zida na njenoj zemlji.

Refija Ličina, kćerka vlasnice kuće, kazala nam je da postupak u vezi s oko 50 metara željezne ograde, koja dijeli dvije kuće, traje godinama, a za sve krivi načelnika Koldžu.

- Načelnik svojim koruptivnim postupcima dovodi do incidenata među komšijama. Koldžo je iz ličnih interesa odobrio rušenje ograde, jer ljudi iz kuće do nas nemaju nikakvih papira i bespravni su korisnici. Za našu kuću i imanje dobili smo dozvolu još 1972. godine. Za sve što nam rade i nanesenu nepravdu tužit ću Općinu Novo Sarajevo, Koldžu i inspektora Osmanbegovića - kazala je Ličina.

refija-licina

Ličina: Imaju sve papire

Ona je optužila nadležne u Općini da su korumpirani, da je sve što rade unaprijed osmišljeno te da provode diskriminaciju nad njom.

- Godinu pokušavam doći do načelnika da razgovaramo, ali nije me htio primiti. Samo mi je poslao pismenu odbijenicu. Inspektor Osmanbegović je lično rekao da radi po Koldžinim uputama. Ovo nigdje nema, da načelnik odobrava nasilnicima da rade šta im je volja - ogorčena je Ličina.

rusenje-ograde-03-is

Petnaestak policajaca osiguravalo inspektore i radnike

Nalog inspekcije

Portparol preduzeća „Rad“ Ahmed Đipa kazao nam je da su njihovi radnici izašli na teren po nalogu Građevinske inspekcije općine Novo Sarajevo.

Drama je okončana kada su radnici izvršili nalog inspekcije, a policija je ostala da osigurava mjesto. Tokom rušenja Derviši Ličini je pozlilo pa je završila u Hitnoj pomoći.

Postupili po rješenju

Načelnik Koldžo jučer nije odgovarao na naše telefonske pozive. Iz pres-službe Općine rekli su nam samo da je „Služba za inspekcijske poslove na osnovu izvršnog rješenja o rušenju nadležnog urbanističko-građevinskog inspektora provela izvršenje rješenja, odnosno uklanjanje ograde u ulici Zahira Panjete broj 155”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.