SARAJEVO

SDA i DF dogovorili principe za formiranje vlasti u Kantonu

Pregovarački timovi stranaka u intenzivnim razgovorima

Autor:K. KEŠMER

5.12.2014

Pregovarački timovi SDA i DF-a dogovorili su programske ciljeve i principe djelovanja unutar Skupštine KS te principe za formiranje vlasti na nivou KS, saznaje „Dnevni avaz“.
 
To nam je sinoć potvrdio i predsjednik Kantonalnog odbora DF-a Samer Rešidat, koji je kazao da je i DF usvojio te principe te da je pregovaračkom timu dao saglasnost za zvanično potpisivanje.
 
Komunalna privreda
 
-  Sljedeći sastanak bi trebao uslijediti u narednim danima, možda već sutra (danas, op. a.). Vjerujem da će i KO SDA prihvatiti te ciljeve. Kada su u pitanju principi, to su stvari koje su tiču finansija, javne uprave, komunalne privrede, privrede, obrazovanja, sporta i svega ostalog. To je jedan dokument koji je decidno obradio sve probleme u KS i načine na koji ih treba rješavati - kazao je Rešidat.
 
Dodao je da o trećem partneru, koji je bloku SDA - DF neophodan da bi imali potrebnih 18 ruku za odlučivanje u Skupštini KS, još nije razgovarano.

samer-residat

Rešidat: Uskoro novi sastanak

-  Trenutno pregovaramo sa SDA. Ali treći partner može biti ko god prihvati ove programske ciljeve - dodao je Rešidat.
 
Inače, ove dvije stranke zajedno imaju 17 poslanika, SDA 10, a DF 7, dok će 18. glas, najvjerovatnije, pokušati naći u manjim strankama. Međutim, mnoge od njih nisu spremne ući u vlast sa SDA, a, ukoliko i uđu, tražit će veći dio kolača u Vladi KS, što ne odgovara bloku SDA - DF.
 
Bez odgovora
 
Iako smo kontaktirali nekoliko funkcionera SDA, na naše pozive iz ove stranke sinoć niko nije odgovarao. Međutim, prema informacijama kojim raspolažemo, i SDA prihvata dokument, koji će biti potpisan narednih dana.
 
Solaković: Rasvijetliti kriminal u privredi

Šef Kluba zastupnika Saveza za bolju budućnost BiH, lidera opozicije, Adnan Solaković programske ciljeve DF-a i SDA smatra „praznim i starim“.

-  To je priča koja se građanima obećava pred svake izbore. U toj platformi ne vidim ništa novo. Ako misle praviti ozbiljnu vlast i Kanton izvući iz dubioze, prvo moraju rasvijetlili kriminal u privredi. Ako to ne urade, znači da su i oni umiješani. Sad dok mi pričamo, preduzeća poput „Neretve“, „Veterinarske stanice“ se uništavaju. Ipak, i pored toga, SBB će podržati sve što bude u korist građana - kazao je Solaković.
 
 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.