SARAJEVO

ZOI ’84 Sindikat stao u odbranu radnika: Hubijar nezakonito dijeli otkaze

Jučer je za medije potvrdio pisanja "Avaza"

A. JAMAKOVIĆ

9.12.2014

Direktor ZOI ’84 Midhat Hubijar (SDA) jučer je za medije potvrdio pisanja „Avaza“ da će početi uručivati otkaze za 33 uposlenika, pravdajući se da je sistematizacija jedini način za spas ove firme. S druge strane, u Sindikatu radnika ZOI-ja kažu da o ovome nisu obaviješteni, što je, kako tvrde, u suprotnosti sa zakonom.

hubijar-midhat

Foto: Avaz (Hubijar: Najavio 33 otkaza)

- Ne komuniciramo s direktorom, a znamo da su podijeljena rješenja za godišnji odmor. Spominju se neka imena uposlenika kojima se spremaju otkazi. Savjetujem ih da ništa ne potpisuju, jer ih na to ne može niko natjerati, bez konsultacije sa Sindikatom, što je u ovom slučaju izostalo. Imamo advokata i poduzet ćemo sve zakonom predviđene mjere da zaštitimo prava radnika - rekao nam je predsjednik Sindikata Alija Hodžić.

Ni ministar privrede KS Emir Hrenovica nije upoznat s otkazima u preduzeću te smatra da nije uredu ukoliko budu otpušteni stari radnici, a ne oni koji su posljednji došli u ZOI.

emir-hrenovica11

Foto: Avaz (Hrenovica: Nije upoznat)

- Do mene nije došao nikakav spisak. Treba ići u smjeru da se ljudi zaposle te da postoji program zbrinjavanja. Osnova svega je plan i program, a oni ga nemaju - rekao nam je Hrenovica.

Socijalni problem

Adnan Solaković (SBB), zastupnik u Skupštini KS:

- Koja god stranka je došla na vlast zapošljavala je gomilu ljudi. To ne opravdavamo, a pogotovo ne to da sada dijele otkaze i igraju se sudbinama. Prave samo još veći socijalni problem.

Predrag Kojović (NS), zastupnik u Skupštini KS:

- Ovakve odluke su teške, ali, nažalost, i neophodne. Komunalna privreda je ekonomski uništena jer je tretirana kao partijski post - izborni plijen i njeno ozdravljenje sigurno mora rezultirati radikalnom racionalizacijom.  

Adem Šerak, predsjednik Sindikata komunalne privrede KS:

- Otpuštanje je posljednje što su trebali uraditi. Sanacijski program je trebalo praviti prije dolaska u dubiozu. Ništa što se radi ne smije ići na štetu radnika.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.