SARAJEVO

Mnoge ulice u mraku, a još se ne zna ko će održavati javnu rasvjetu

Vlada KS još nije isplatila novac preduzeću “Park”

Z.KARAMOVIĆ

15.12.2014

Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša, nakon što je firmama koje su bile nadležne za održavanje javne rasvjete istekao ugovor, dodijelili su nadležnost svom preduzeću “Park”, koje ima ugovor do kraja godine. Nakon toga će biti donesena odluka o tome hoće li nastaviti raditi.

Sabotaža radnika

“Parkovci” su javnu rasvjetu u Kantonu Sarajevo počeli održavati u septembru, a prema riječima direktora firme Safeta Baltića, urađeno je mnogo posla iako još nisu dobili nikakvu nadoknadu iz Ministarstva za opremu i izvođenje radova.

Kako nam je kazao, čim su dobili nadležnost, uložili su skoro 50.000 KM za kupovinu sijalica i potrebne opreme. Osim toga, u desetom mjesecu “Park” je potrošio više od 60.000 KM za održavnje. Na račun preduzeća još nije uplaćen novac za pokrivanje ovih troškova.

- U novembru smo potrošili više od 90.000 KM na održavanje i popravku rasvjete. Iako je služba kvalificirana i obučena, dočekalo nas je mnogo posla, koji smo u velikoj mjeri završili. No, uporedo sa starim kvarovima imali smo mnogo i hitnih intervencija - kazao je Baltić.

Prebacivanje novca

On ističe da su radnici nekoliko puta i sabotirani, jer se dešavalo da su firme koje su ranije bile zadužene za održavanje, dolazile i isključivale rasvjetu zbog nepoznatih razloga.

No, resorni ministar Zlatko Petrović kazao nam je da rješavaju probleme, a u toku je prebacivanje 60.000 KM na račun “Parka”, nakon čega će uslijediti izmirivanje i ostalih troškova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.