SARAJEVO

Vijećnici optužili Koldžu da sam troši budžet od 26 miliona KM

Razočarani glavnim finansijskim dokumentom Novog Sarajeva

Autor:F. N.

30.12.2014

Općinski vijećnici u Novom Sarajevu jučer su usvojili Nacrt budžeta za 2015. godinu u iznosu od 26.080.000 KM. Za tu odluku glasala je većina okupljena oko SDA, dok su vijećnici opozicionog Saveza za bolju budućnost BiH, kao i Naše stranke otvoreno ustali protiv prijedloga načelnika Nedžada Koldže (SDA).

koldzo

Foto: Arhiv (Koldžo: Sam upravlja budžetom)

Kako je kazao predsjedavajući Vijeća i vijećnik SBB-a Igor Gavrić, on i njegove kolege odbili su Koldžin dokument jer smatraju da načelnik ne treba upravljati svim budžetskim sredstvima.

- Klub SBB-a nije podržao nacrte budžeta i odluke o izvršenju budžeta za 2015., jer će ovakvim dokumentima načelnik postati kralj općine Novo Sarajevo. Nećemo dozvoliti da Koldžo potpuno upravlja budžetom. Isključili su me iz javne rasprave i nisu mi dali priliku da kažem svoj stav. Općinsko vijeće treba imati ingerencije nad svojim budžetom, a neka načelnik ima izvršnu funkciju - kategoričan je Gavrić.

Vildana Bešlija, šef Kluba NS-a, ogorčena je bila činjenicom da niko nije razmatrao prijedloge izmjena i dopuna budžeta koje su davali vijećnici.

Šef Kluba vijećnika SBB-a Edin Rovčanin ustao je protiv javašluka pojedinih općinskih službenika koji su, braneći načelnika, napadali vijećnike i kritizirali njihov rad. On je tražio da se snimak istupa Koldžine prve saradnice Vildane Smajović, koja je napala vijećnike dostavi Etičkoj komisiji Vijeća, da se slične stvari ne ponavljaju ubuduće.

- Prošle godine u isto vrijeme nešto nije bilo uredu, a ove godine jeste!? Načelnik nam maže oči time što je uvrstio neke prijedloge građana, a očito je da se vijećnici ne pitaju - dodala je Bešlija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.