SARAJEVO

Svi moraju biti spremni reagirati u slučaju vremenskih nepogoda

Direktor Civilne zaštite KS Mustafa Kovač

A. J.

5.1.2015

Ekipe Civilne zaštite Kantona Sarajevo (CZKS) spremne su reagirati u slučaju proglašavanja prirodne katastrofe, ali je neophodno da imaju podršku i ostalih segmenata društva, smatra direktor ove službe Mustafa Kovač.

To su, prema njegovim riječima, pokazali i prilikom nedavne vježbe “Zaštita od poplava” na obali rijeke Željeznice.

- S obzirom na klimatske promjene, može se desiti da nekoliko dana snijeg bude i do nekoliko metara i na takvu situaciju moramo adekvatno reagirati. U slučaju da je onemogućeno normalno kretanje građana i da budu blokirani prilazi institucijama, proglašava se stanje prirodne katastrofe. U tim okolnostima svi moraju reagirati da se takva situacija što prije riješi – rekao je Kovač.

mustafa-kovac

Kovač: Zakonske procedure

U slučaju vremenskih nepogoda, građani prvo traže pomoć od CZ-a, ali su, prema zakonu, svi dužni obaviti svoj dio posla. Zbog toga su iz CZKS dali upute pravnim i fizičkim licima za preventivne mjere u slučaju prirodnih i drugih nepogoda.

- Svi moraju uraditi ono što je u okviru njihovih nadležnosti. Komunalna preduzeća moraju pripremiti mehanizaciju, posipna sredstva, lopate... Ostale firme također su obavezne da ispoštuju propisane procedure, ali i građani – pojasnio je Kovač.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.