SARAJEVO

Ambulante krcate, hiljade građana traže pomoć ljekara

Temperaturne oscilacije pogoduju širenju bolesti

F. N.

7.1.2015

Ljekari i ostalo medicinsko osoblje u domovima zdravlja i Zavodu za hitnu medicinsku pomoć ovih dana imaju pune ruke posla. Pacijenti koji im se javljaju žale se na visoku temperaturu i grlobolju.

Stalni nadzor

Naša ekipa jučer je posjetila Dom zdravlja „Omer Maslić“. Zatekli smo pune čekaonice, a doktorica Melika Babić–Zečević kazala nam je da dnevno prime znatno više pacijenata nego što je normom propisano.

- Među pacijentima nisu samo stariji, ima dosta mlađih osoba i djece. Mnogi imaju visoku temperaturu, osjećaj slabosti, iscrpljenost organizma te upalu grla i sinusa. Najbolje bi bilo preležati takvo stanje, inače će duže potrajati ili čak izazvati upalu pluća ili bronhitis. Najteže je hroničnim bolesnicima pa trebaju biti pod stalnim nadzorom ljekara – kazala je Babić–Zečević.

Ovih dana, kako je rekla, primjetne su i temperaturne oscilacije, što kod pacijenata uzrokuje nervozu i napetost.

U Hitnoj pomoći KS rečeno nam je da je povećan broj pacijenata te da je, vjerovatno, prisutna gripa.

- Za nekoliko dana imali smo više od 2.800 pacijenata. To je vrlo zabrinjavajuća brojka. Viroza s upalom dišnih puteva je vodeće oboljenje, uz temperaturu koja se teško skida. Oni koji su zdravi trebali bi izbjegavati skupove i mjesta gdje nisu primorani boraviti – rekla nam je direktorica Hitne Sena Softić–Taljanović.

Podložna virozama

Ispred Doma zdravlja „Omer Maslić“ zatekli smo sugrađanku Filduzu Vranić, koja nam je kazala da, iako nije podložna virozama, za svaki slučaj unaprijed se zaštiti.

- Najbolje je jačati organizam prirodnim putem, uzimanjem C vitamina kroz voće i povrće. Mnogo je građana koje je gripa zahvatila, a ja ljekara posjećujem radi prevencije - rekla je Vranić.

I pacijentica Nermana Čampara, kazala je da je, osim što je potrebno slušati savjete ljekara, organizam najbolje zaštititi prirodnim putem.

campara-vranic

Još nema epidemije

Iz Zavoda za javno zdravstvo KS rekli su nam da su imali zasjedanje stručnog kolegija na kojem se govorilo o trenutnom stanju, ali da se još ne može proglasiti epidemija gripe. Epidemiolozi primaju prijave iz zdravstvenih ustanova i prema tim podacima još nema više od 2.000 oboljelih, koliko je potrebno da bi se proglasila epidemija.

 

2.800 Pacijenata za nekoliko dana

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.