SARAJEVO

APSURDISTAN Prodaju životinje, jer ne žele da ih gomilaju!?

Aukcija zakazana za 16. januar u „Parku“

Autor:A. NALO

6.1.2015

Na aukciji koja je zakazana za 16. januar u Pionirskoj dolini, u prostorijama preduzeća „Park“, zainteresirani građani moći će kupiti škotsko govedo, tri labuda, četiri lame, dva ponija i 14 jelena lopatara.

Vlastita reprodukcija

Na ovaj neuobičajen potez, direktne prodaje, Uprava preduzeća "Park" odlučila se zbog toga što želi nabaviti nove životinjske vrste. Prodajom će rasteretiti i postojeće nastambe u ovom ZOO vrtu koje su uveliko popunjene i prebukirane.

Prema riječima upravnika Esada Tajića, trenutno u Pionirskoj dolini ima 560 životinja, odnosno 57 životinjskih vrsta.    

- Životinje koje su višak i kojih imamo previše prodat ćemo jer nema potrebe da ih gomilamo. Radi se o našim domaćim vrstama, jer je to vlastita reprodukcija, tako da njihov opstanak van ZOO vrta nije upitan. One su od početka naviknute na naš način življenja. Novac od njihove prodaje uložit ćemo u rekonstrukciju postojećih nastambi. Ovakve poteze rade i ostali zoološki vrtovi iz okruženja – kazao je Tajić.

Skupo održavanje

On ističe da je Pionirska dolina prije početka agresije na BiH imala 150 životinjskih vrsta te da Uprava daje sve od sebe da ova dolina vrati nekadašnji sjaj.

- Veoma je skupo održavanje cijelog kompleksa. Samo za hranjenje životinja godišnje potrošimo više od 200.000 KM. Od 1996. godine do danas nijedna Vlada KS za ove namjene nije nam dala niti jedan fening. Zato čekamo formiranje nove vlasti, od koje ćemo tražiti da nam pomogne da realiziramo projekte koji su već spremni - naglašava Tajić.

Upravnik Tajić obećava građanima Sarajeva da će, čim se steknu uvjeti, nabaviti nove životinje poput žirafa, kamila, nosoroga...

560 životinja u Pionirskoj dolini

200.000 KM potrebno za hranu

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.