SARAJEVO

Koldžo mimo volje 500 stanara u parku dozvolio izgradnju zgrade

Građani ogorčeni, obistinila se njihova dugogodišnja strahovanja

A. JAMAKOVIĆ

7.1.2015

Strahovanja stanovnika Čengić-Vile II zbog izgradnje stambeno-poslovnog objekta Kumrovec 2 ispred njihovih zgrada, koju su pokušali spriječiti još 2011. godine, jučer su se obistinila. U parku, koji je u međuvremenu prodat, ispred njihovih zgrada otvoreno je gradilište!?

Srušeno kino  

Midhat Sarajlić, predstavnik stanara, kazao nam je da je peticiju protiv gradnje objekta zbog uništavanja zelene površine, igrališta, šetnice... potpisalo 500 stanara, ali niko od nadležnih nije reagirao.

- Riječ je o građevinskom zemljištu u vlasništvu GP „Butmir“ i tu nije ništa sporno, jer je to mogao biti bilo ko. Problem se vuče još od 2007. godine, kada je tadašnje rukovodstvo Općine Novo Sarajevo pod firmom korekcije, ustvari, izmijenilo Regulacioni plan „Kvadrant 30“. Srušeno je kino Kumrovec i izgrađen neboder firme „Interinvest“ iz Gruda. Sadašnji načelnik općine Nedžad Koldžo (SDA) 2011. godine progurao je da Općinsko vijeće usvoji Urbanistički projekt (UP) „Čengić-Vila 2“, u kojem su objekti Kumrovec 1 i 2 – tvrdi Sarajlić.

Prema njegovim riječima, od predratnog objekta Kumrovec 2, koji je imao samo prizemlje, tim izmjenama je odobrena gradnja čak tri sprata.

Krivična prijava

Stanovnici su pismeno predložili da se u budžetu Općine za 2014. planiraju sredstva kojima bi se obeštetio „Butmir“, a zelena površina zadržala i vratila građanima.

- Nismo naišli na razumijevanje. Inače, UP je usvojen lažiranim urbanističkim parametrima, a zbog svega smo podnijeli krivičnu prijavu Tužilaštvu KS protiv sadašnjih i bivših odgovornih u Općini, Gradskoj upravi, Ministarstvu prostornog uređenja i Zavodu za planiranje KS, koji su dali saglasnost. Glavnom tužiocu ćemo sutra (danas, op. a.) predati urgenciju - ispričao nam je Sarajlić.

Pokušali smo kontaktirati i službe u novosarajevskoj općini, ali nismo uspjeli dobiti komentar nadležnih.


Zagađeniji zrak

Sarajlić napominje da i stručnjaci za kvalitet zraka smatraju da će izgradnjom ovog objekta biti narušeno strujanje zraka koji će biti još zagađeniji u ovom dijelu grada.

- U analizi koju smo uradili, u obuhvat bloka A nezakonito je uračunat dio magistrale te put i pločnik s druge strane, nisu spomenuti negativni ekološki mikrouvjeti... Lažirani su koeficijenti izgrađenosti, gustina naseljenosti, procent zagađenosti, a sve kako bi se opravdao projekt – dodao je Sarajlić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.