Sarajevo ponovo dobiva poslastičarsku čaršiju

BAŠČARŠIJA Završen idejni projekt za Gornji Halvadžiluk

A. JAMAKOVIĆ
02.02.2015 17:11

Sarajevo bi, nakon više od 100 godina, ponovo moglo dobiti halvadžijsku čaršiju, koja je okupljala poslastičare na Baščaršiji sve do 1908., kada je počelo njeno nestajanje. Idejni projekt obnove nekadašnje čaršije Gornji Halvadžiluk sa 13 dućana na mjestu današnjeg kombijskog stajališta, iznad tramvajske stanice, napravio je arhitekta Mufid Garibija. 

Namjenska sredstva

Dućani bi se uklopili u arhitekturu Baščaršije, a svaki bi zauzimao do 10 kvadrata, što je predviđeno i regulacionim te urbanističkim planom. Prema riječima načelnika Starog Grada Ibrahima Hadžibajrića (SBB), za realizaciju bi se koristila namjenska sredstva od iznajmljivanja poslovnih prostora. 

idejno-halvadziluk

 Idejno rješenje projekta

- Da u svakom dućanu bude po dvoje zaposlenih, to bi značilo najmanje 26 novih radnih mjesta. Od 2009. godine osposobili smo skoro 90 poslovnih prostora koji su bili potpuno devastirani. Nova lokacija za kombijsko stajalište mogla bi biti stanica prekoputa Vijećnice, koja i pripada GRAS-u, ili, eventualno, u blizini, gdje su sada dva parkinga. To će odlučiti struka kada bude završen izvedbeni projekt - kazao nam je Hadžibajrić. 

Tri prolaza 

Izmještanja taksi štanda neće biti, a između dućana predviđena su tri prolaza za pješake. 

- Taksisti su imidž čaršije i načelnik je insistirao na tome da se ne diraju. Ovi dućani imali bi protivpožarne zidove, ćepenke, a donji dio bio bi od hreše. S obzirom na nagib ulice, bili bi urađeni u kaskadama, a fasada bi bila u tri boje. Prvi i zadnji dućan bili bi otvoreni na tri strane - pojasnio je Garibija. 

Širili se prema Sagrdžijama

Ovaj esnaf doživio je preporod sredinom 19. stoljeća, kada je šećer stizao iz Dubrovnika. Halvaždijska čaršija prilično je propala 1842. godine u velikom požaru, a njeno nestajanje počelo je 1908. Dijelovi halvadžijskih dućana koji su se širili prema Sagrdžijama, potpuno su nestali krajem Drugog svjetskog rata, kada su tadašnje vlasti odlučile da ruše sve što je staro.  

NA VRH