SARAJEVO

Osmanagić tvrdi: "Neretvu" može spasiti samo stečaj

Direktor kantonalne firme za "Avaz"

Autor:F. NUMANOVIĆ

9.2.2015

Senad Osmanagić, direktor kantonalne firme za proizvodnju ortopedskih pomagala “Neretva”, kazao je za “Dnevni avaz” da je podnio krivične prijave protiv pojedinaca koji su, zbog ličnih interesa, doveli ovu firmu do propasti.

Upućen prijedlog

On je Kantonalnom sudu uputio prijedlog za pokretanje stečaja “Neretve”, koji je, prema njegovim riječima, jedino moguće rješenje za spas.

Kaže da je “Neretva” uspješno obavljala djelatnost dok neko nije shvatio da se u takvim poslovima mogu ostvariti veliki interesi. Zbog teške situacije i tužbe radnika, u decembru 2014. godine dio zgrade u kojem se odvija proizvodnja, prodat je za 270.000 KM.

senad-osmanagic

Foto: Arhiva (Osmanagić: Zaustaviti agoniju)

- Od 2008. do danas ova kompanija egzistira i radi nelegalno. Imovina, koja, prema nalazu sudskog vještaka, vrijedi 780.205KM, prodata je za 270.000 KM. Za sve posjedujem validnu dokumentaciju, ali je, zbog pokretanja stečajnog postupka i donošenja konačne odluke Suda, još ne mogu predočiti javnosti - rekao je Osmanagić.

Direktor krivi nadležne kantonalne institucije koje su dozvolile propadanje "Neretve", jer kako kaže, niko nije reagirao niti se usudio da spriječi eroziju kompanije.

Tekuće poslovanje

- Njih kao da to nije zanimalo. U 2014. nastala je agonija. Nije se mogao dići kredit, a sredstva su osiguravana isključivo iz tekućeg poslovanja, što je bilo nedovoljno. Dovedeni smo u situaciju da ne možemo obavljati osnovnu djelatnost, izmirivati obaveze prema radnicima, a prodaja imovine dovodi nas u situaciju da je pokretanje stečaja jedini lijek da se zaustavi agonija - kazao je Osmanagić.

Nestala oprema

Osmanagić kaže da je "Neretva", prema nezvaničnim pokazateljima, od 1996. do 2006. godine u više navrata primila donacije u novcu, materijalima i opremi u iznosu od tri do pet miliona KM.

- Dokaz je potpuno opremljen prostor s najsavremenijim mašinama i opremom, materijalima, kancelarijskim namještajem, koji je u prostorijama Doma zdravlja Ilidža. Prostor je opremljen, otvoren i odmah zatvoren, a oprema je nestala - dodao je Osmanagić.

 

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.