SARAJEVO

Kantonalni ministri građane koštali oko 2.000.000 KM!

Koliko su zaradili premijer i članovi Vlade za vrijeme mandata

Autor:A. NALO

10.2.2015

Aktuelni saziv Vlade KS, koju mahom predvode ministri SDA, od 21. novembra 2012. godine, kada su zasjeli u fotelje, koštali su građane skoro 2.000.000 KM!

Isplata dodataka

Prosječna ministarska bruto plaća, prema dokumentaciji koja je u posjedu "Dnevnog avaza", iznosi oko 5.000 KM. Od tog iznosa ministri na ruke dobivaju minimalno 2.500 maraka. Usto, kako saznajemo, mimo plaće, dobivaju i enormno visoke iznose, koji se mjere u stotinama KM, za dnevnice, komisije, prekovremeni rad, nagrade...

platna-lista-ministra-u-ks

Foto: Faksimil (Platna lista ministara)

Ako se uzme u obzir da u Vladi KS sjede 12 ministara i premijer, mjesečno se iz budžeta za njihova bruto primanja izdvaja oko 65.000 KM, što je na godišnjem nivou čak 780.000 maraka!

Članovi aktuelnog saziva na funkcijama su već dvije godine i tri mjeseca, što znači da su ukupno zaradili 1.755.000 KM. Ovoj cifri, kako nam je kazao izvor iz Vlade, potrebno je dodati još nekoliko stotina hiljada KM koji su isplaćeni kao dodaci.  

Bez odgovora

Vlada KS, odnosno Ministarstvo finansija, koje predvodi ministar i vršilac dužnosti premijera Muhamed Kozadra, iako smo im upit poslali još u novembru prošle godine, nisu nam odgovorili na pitanje koliko je tačno novca građane do sada koštala kantonalna vlast.

Koliko zarađuje Kozadra

Muhamed Kozadra je, najvjerovatnije, političar s najviše funkcija u državi. Nakon odlaska premijera Suada Zeljkovića, zbog rupa u zakonu koje mu dozvoljavaju da bude na više funkcija, postao je prvi čovjek Vlade KS. Također, nakon odlaska ministra Damira Marjanovića, preuzeo je Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS, a i dalje upravlja Ministarstvom finansija.

muhamed-kozadra

Foto: Arhiva (Kozadra: Zašto krije cifre)

Kozadra je, nakon konstituiranja Skupštine KS, postao i poslanik SDA u zakonodavnoj vlasti na ovom nivou, a postao je i delegat Doma naroda Federalnog parlamenta. No, nepoznata je činjenica koliko ovaj političar mjesečno zarađuje. Na ruke dobije plaću od 2.704 KM, ima paušale od 550 KM u Skupštini, a oko 630 maraka zarađuje u Domu naroda. Ne zna se koliko novca uzima za rukovođenje ostalim ministarstvima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.