SARAJEVO

Hoće li građani bojkotirati plaćanje visokih računa

Brojne kritike na račun ViK-a zbog enormnog povećanja cijena vode

A. NALO

14.2.2015

Na posljednji potez Uprave preduzeća "Vodovod i kanalizacija", koje je samovoljno građanima počelo slati drastično više račune za vodu, osim potrošača, oštro su reagirali kantonalni ministri, političke stranke, poslanici u Skupštini KS, ali i cjelokupna javnost.

Iako iz ViK-a, krijući se iza raznih termina, i dalje ne žele javno priznati da su enormno povećali iznose na računima, u brojnim reakcijama građani tvrde da se radi o klasičnom poskupljenju! Zbog toga se svakodnevno bune i obraćaju Centru za potrošače ViK-a.

Velika potrošnja

- Sve je urađeno mimo zakona i znanja Vlade KS. Samovoljno su uveli novo obračunavanje vode, odnosno naplatu stvarne potrošnje. Naime, do sada je bila praksa da se u zgradama po članu porodice naplaćuje 12 kubika vode. Ostatak je išao na teret ViK-a i Kantona, iako smo zbog toga pretrpjeli velike štete - kazao je ministar prostornog uređenja Zlatko Petrović.

zlatko-petrovic

Petrović: Posljednja mjera

Prije donošenja ovakve odluke Petrović smatra da je Uprava ViK-a trebala prvo obići adrese gdje je uočena velika potrošnja vode te na to upozoriti stanare.

- Dakle, najprije su trebali reagirati upozorenjima. Građanima su trebali reći da im se voda možda gubi u mreži, da su loše instalacije... Mjera povećanja računa morala je biti posljednja - dodao je Petrović.

Šef Kluba poslanika Saveza za bolju budućnost BiH u Skupštini KS, lidera opozicije, Adnan Solaković smatra da građani ne bi trebali platiti pristigle račune s enormnim iznosima.

- Sramotno je ovo što su uradili. Vlasti sve poskupljuju - vodu, struju, grijanje... Rade šta hoće i udaraju samo po džepovima ionako osiromašenih građana. Iz ovog primjera vidimo da uprave preduzeća koje su politički postavljene više ne poštuju odluke Vlade, Skupštine... - kazao je Solaković reagirajući na posljednje udare na džepove građana.

adnan-solakovic3

Solaković: Sramotno je šta rade

Stvarna cijena

Iz Naše stranke smatraju da prvo treba napraviti sistematizaciju u preduzeću da bi se broj uposlenih sveo na potrebni nivo. Nakon toga treba pronaći stvarnu i ekonomsku cijenu vode. Dok se ne reorganizira firma, kažu da će se protiviti poskupljenjima.

ViK: Neracionalna potrošnja!

Obrazlažući iznimno visoke račune za vodu, u dopisu koji je ViK uputio Vladi KS stoji da se u zgradama potrošnja vode obračunava preko zajedničkog vodomjera.

- To znači da se ukupna potrošnja dijeli na broj prijavljenih stanara te se nakon toga vrši obračun za svako domaćinstvo. U više od 120 zgrada potrošnja vode je viša od 12 kubika po članu. To znači da se radi o neracionalnoj potrošnji. Zbog toga im se obračunava i naplaćuje stvarna potrošnja vode, a ne kao sada samo do 12 kubika - navodi se u dopisu ViK-a.

Čolović: Odrazit će se na standard potrošača

Ljubica Čolović, pomoćnik ombudsmana za prava potrošača BiH, smatra da će se povećanje cijena vode loše odraziti na standard potrošača.

- Zakonom o komunalnim djelatnostima regulirano je da isporučitelj usluge predlaže visinu i način plaćanja komunalne usluge, konačni prijedlog cijene utvrđuje neovisno stručno tijelo Vlade Kantona, a stvarnu cijenu određuje Vlada. Ako je ViK povećao cijenu vode u Kanton bez naprijed navedene procedure, to je suprotno zakonskim propisima - kazala je Čolović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.