SARAJEVO

Dug “Sarajevogasa” prema “BH-Gasu” trenutno iznosi 25,2 miliona KM

Vlada KS samo privremeno riješila problem

Autor:A. J.

23.2.2015

Vlada KS na današnoj vanrednoj sjednici utvrdila je dinamiku plaćanja faktura za plin te donijela odluku da će biti izdate mjenice za preostali dug “Sarajevogasa“ prema “BH-Gasu”.

Prema riječima ministra prostornog uređenja i zaštite okoliša KS Zlatka Petrovića na današnjoj press konferenciji, dug “Sarajevogasa” prema “BH-Gasu” na današnji dan iznosi 25,2 miliona KM i svakodnevno se smanjuje u zavisnosti od priliva novca u budžet.

- Krajnji rok za isplatu duga je 31. mart što je i zadnji rok za usvajanje novog budžeta. Ostavili smo mogućnost da ukoliko budžet baš toga dana bude usvojen zadnji rok za plaćanje faktura bude 6. april. Mjenice će biti potpisane na onaj iznos koji ne bude plaćen, a očekujemo da to bude oko 5,6 miliona maraka. “Toplane” će dati mjenice “Sarajevogasu”, a oni “BH-Gasu” – rekao je Petrović.

On je napomenuo da “Toplane” i “Sarajevogas” ne rade prema ekonomskoj cijeni što dovodi do “šokova” sa grijnim sistemom gotovo savka dva mjeseca.

- Ekonomska cijena ne znači zaradu, a preduzećima je moramo osigurati kako bi mogla raditi. U tom slučaju za određeni dio stanovništva trebale bi se provesti porocedure adekvatne socijalne politike kako korekcije ne bi osjetili – kazao je Petrović.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.