SARAJEVO

Visoki računi za vodu stižu i zbog neispravnih vodomjera

SAZNAJEMO Iako naplaćuje održavanje, ViK ne baždari mjerila

A. NALO

25.2.2015

Jedan od glavnih razloga zbog kojih građanima stižu enormno visoki računi za vodu su neispravni vodomjeri ili mjerila. Kako saznajemo, mnogim uređajima istekao je zakonski žig važnosti od pet godina.

Zakonska obaveza

Iako preduzeće "Vodovod i kanalizacija", koje u svom sistemu ima oko 100.000 vodomjera, ubire oko 2,4 miliona KM godišnje, za održavanje i baždarenje mjerila, prema našim informacijama, za te namjene izdvaja vrlo malo novca.

Zbog te činjenice mnogi su vodomjeri neispravni, ne mjere stvarnu potrošnju, pa građanima dolaze veći računi za naplatu.

Prema Zakonu o mjeriteljstvu, vlasnik vodomjera, tj. ViK, obavezan je svakih pet godina zamijeniti ili baždariti postojeći vodomjer. Međutim, prema dokumentaciji koju posjedujemo, vidi se da se to ne radi redovno te da se veliki broj mjerila u propisnom roku ne zamijeni, nego se i dalje koristi, što je nezakonito.

- I to može biti jedan od razloga što građanima stižu enormno visoki računi za vodu. Menadžment, i pored novca koji namjenski dobiva od građana za ove namjene, ne ispunjava ovu zakonsku obavezu. Da stvar bude gora, ta sredstva troši po nalogu političkih mentora Besima Mehmedića i Mirsada Pinđe, bivših poslanika propale Stranke za BiH, a kasnije samostalnih, kojima je u donedavnoj parlamentarnoj većini u Skupštini KS u podjeli plijena pripao ViK - saznajemo iz Vlade KS.

Istekao žig

Kako nam je rečeno, prošle godine radnici ViK-a trebali su zamijeniti čak 37.439 vodomjera kojima je istekao žig, ali od toga je urađeno samo 9.721. U planu za ovu godinu je promjena čak 39.000 mjerača, ali ostaje da se vidi hoće li to biti i realizirano.

Održavanje mjerila

Od septembra 2013. godine uvedena je naknada za mjesečno održavanje mjerila i to građani plaćaju dvije KM, a firme i institucije, zavisno od modela, i do 46,80 KM. Po ovom osnovu, ViK mjesečno inkasira najmanje 200.000 KM.

Brojke

  • 2,34 KM plaćaju građani
  • 4,68 KM daju institucije
  • 4,68, 23,40 ili 46,80 KMplaćaju ostali korisnici, zavisno od profila vodomjera

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.