SARAJEVO

Policija istražuje kako su dekani trošili novac

Vlada KS fakultetima UNSA-e poslala inspektore

Autor:A. JAMAKOVIĆ

16.5.2015

Finansijska policija Federacije BiH već nekoliko dana češlja dokumentaciju na nekoliko fakulteta Univerziteta u Sarajevu i provjerava poslovanje dekana. Policija je jučer bila na Ekonomskom fakultetu, što nam je potvrdio dekan Željko Šain.

Negativne implikacije

Prema njegovim riječima, proteklih dana posjetila je i Medicinski, Prirodno-matematički te Pravni fakultet. 

Povodom toga, prošle sedmice održana je tematska sjednica Senata UNSA-e, na kojoj je razmatran zaključak Vlade KS iz aprila kojom su zadužena ministarstva da upute zahtjev policiji za kontrolu preduzeća i javnih ustanova KS.  

- Senat je iskazao zabrinutost zbog mogućih negativnih implikacija po Univerzitet. U postupku provođenja zaključka Vlade zahtjev finansijskoj policiji za provođenje kontrole poslovanja upućen je bez prethodne provjere regularnosti kroz reviziju - kazali su nam iz Službe za informiranje UNSA-e.

U Sindikatu UNSA-e kažu da su za provođenje zakona i podržavaju kontrole, ali smatraju da one moraju biti kontinuirane. 

Vlastiti prihodi

- Ovakve impulsne reakcije doživljavaju se kao pritisak na Univerzitet i discipliniranje fakulteta. U isto vrijeme, Vlada nije zatražila odgovornost svojih prethodnika koji nisu kontrolirali rad, a trebali su - kazao nam je predsjednik Berko Zečević. 

On napominje da su kontrole, prije svega, usmjerene na fakultete koji imaju značajne vlastite prihode koji godišnje ukupno iznose i 50 miliona KM. 

Bez gubitaka

- Univerzitet je u zakonskom roku Vladi dostavio izvještaje o radu i finansijskom poslovanju za 2014. godinu. Oni pokazuju zapažene rezultate jer nijedan fakultet, akademija i institut nisu imali gubitke i pored toga što nedostaje blizu 1.000 nastavnika i saradnika – kazali su s Univerziteta.


 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.