SARAJEVO

11.000 pacijenata liječe četiri ljekara!

Mala ambulanta tijesna za građane nekoliko naselja

Autor:F. NUMANOVIĆ

17.5.2015

Zbog sporosti u izradi urbanističkog projekta za izgradnju ambulante na Višnjiku, više od 3.000 pacijenata iz ovog naselja još se liječi u ambulanti porodične medicine u Čekaluši. U toj ambulanti, dakle, pravo na zdravstvenu zaštitu ostvaruje više od 11.000 mještana naselja Višnjik, Džidžikovac, Mejtaš, Čekaluša... Zbog te činjenice građani su primorani dugo pješačiti do ambulante, a nakon toga i satima čekati na pregled.

Obavezno naručivanje

Kako nam je kazao portparol JU Dom zdravlja KS Arman Šarkić, trenutno u ambulanti u Čekaluši rade četiri tima ljekara porodične medicine, na čelu sa po jednim ljekarom.    

- Osoblje je opterećeno, a u ambulanti je obavezno naručivanje na pregled. Ukoliko je gužva, pacijenti sačekaju najduže pola sata, a gradnja i otvaranje nove ambulante uveliko bi olakšalo rad medicinskom osoblju, kao i pacijentima - rekao je Šarkić.

Naša ekipa jučer je obišla ovu ambulantu, gdje smo u čekaonici zatekli nekoliko pacijenata koji su nam kazali da bi im izgradnja nove ambulante mnogo značila. Pacijentica Jasmina Kaliman-Vražalica rekla nam je da samo zbog predanosti ljekara u ambulanti ne nastaje metež.

jasmina-kalimav-vrazalica

Kaliman-Vražalica: Manje gužve

Dugo pješače

Pacijentica Slavica Bradivić kaže da se ljekari trude te da nije problem malo sačekati.

- Prije su se znale stvarati gužve, ali sada, kada je praksa da se pacijenti naručuju, gužva je dosta manja. Ipak, više od 11.000 ljudi raspoređeno je na malu ambulantu, to je previše. Starijima je posebno teško, jer moraju dugo pješačiti - dodala je Bradivić.

slavica-bradivic

Bradivić: Ljekari se trude

Nove prostorije u Bolničkoj ulici

Iz Općine Centar su nam kazali da se još ne zna kada će početi gradnja ambulante. Iako je zdravstvo u nadležnosti Kantona, Općina je u budžetu za 2015. godinu dala 255.000 KM za nove prostorije ambulante Višnjik. Prostorije ambulante Višnjik nalazit će se u planiranom stambeno-poslovnom objektu, čija je gradnja predviđena u Bolničkoj ulici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.