SARAJEVO

Hotel "Nacional" čeka na obnovu više od 20 godina

NEBRIGA Propada objekt u ulici Konak

Autor:A. ŠETA-HADŽIĆ

16.6.2015

Objekt nekadašnjeg hotela "Nacional" u starogradskoj ulici Konak propada već više od 20 godina. Prostor predstavlja ruglo u centru grada, a nerijetko i okupljalište narkomana.

Iako je nekoliko puta bilo govora o obnovi zgrade, koja je bila dio Srednje ugostiteljsko-turističke škole, gdje su učenici obavljali praksu, to je ostalo samo na priči.

Preusmjeren novac

Kako nam je kazala direktorica škole Fatima Hodžić-Omerović, jedan dio je obnovljen i koristi se za izvođenje praktične nastave za učenike prvih razreda.

fatima-hodzic-omerovic

Hodžić-Omerović: Praksa za učenike

- Stariji učenici moraju ići po drugim ugostiteljskim objektima kako bi obavili praksu tako bi obnovom dobili mnogo kvalitetniju nastavu. Krajem devedesetih postojala je odluka Vlade KS da se hotel popravi i da bude u službi škole, ali je taj novac preusmjeren na nešto drugo - rekla je Hodžić-Omerović.

Teška situacija

Prema njenim riječima, svjesni su da je novac prepreka, jer je Kanton u teškoj situaciji.

- Škola je poslije rata uradila elaborat i, prema tadašnjoj procjeni, za obnovu je bilo potrebno 4,5 miliona KM. No, od tada je prošlo mnogo godina i nismo sigurni koliko bi sada to koštalo. Nedavno smo dobili upit Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS o statusu hotela te smo im proslijedili dokumentaciju koju posjedujemo - dodala je Hodžić-Omerović.

Ne znaju hoće li biti obnovljen

Kako su kazali iz Ministarstva, nemaju informaciju o tome hoće li i kada hotel biti obnovljen i koliko bi to koštalo.

- Ukoliko se donese odluka o promjeni statusa hotela, smatramo da bi Vlada KS trebala zatražiti stručno mišljenje Pravobranilaštva KS, koje je zaduženo za zaštitu imovine i imovinskih interesa Kantona - rekli su nam iz Ministarstva.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.