SARAJEVO

Komšić tuži Konakovića!

Vlada KS ne da novac i ugrožava funkcioniranje Gradske uprave

Autor:A. ŠETA-HADŽIĆ

25.6.2015

Gradska uprava s gradonačelnikom Ivom Komšićem (SDP) na čelu tužit će Vladu KS i premijera Elmedina Konakovića (SDA) zbog toga što već drugu godinu u svom budžetu nisu planirali finansiranje Grada.

Javni prihodi

Od aprila prošle godine, kako stoji u izviještaju o finansiranju Grada, o kojem su jučer na sjednici raspravljali i članovi Gradskog vijeća, Vlada nije uplatila ni marku na račun Grada. Tako su Gradu ostali dužni 3,5 miliona maraka, dok ove godine u budžetu KS nikako nisu planirali 5,3 miliona KM, koliko je Grad u svom budžetu planirao da će dobiti.

Problem je nastao izmjenama i dopunama Zakona o pripadnosti javnih prihoda FBiH, otkad se Grad ne tretira kao jedinica lokalne samouprave.

sporovi

Vijećnici su upozorili Vladu KS, a to je uradio i gradonačelnik Komšić na sjednici Skupštine KS, da neizdavanjem planiranih 5,3 miliona KM Kanton dovodi u pitanje funkcioniranje Grada.

- Odnos Kantona je nezakonit i neustavan, jer Grad ima utvrđenu poziciju. Kanton nam je dužan uplatiti novac - kazao je vijećnik Slaven Kovačević (SDP) u ime Administrativne komisije.

Podržava potez

Kako je kazao šef Kluba vijećnika Saveza za bolju budućnost BiH Enes Husejnović, podržavaju ovakav potez. On je istakao da je neophodno izvršiti pritisak na više nivoe vlasti da bi nastavili finansirati Grad. Zbog toga će Komšić, kao predstavnik Grada, po zaključku koji su usvojili vijećnici, tužiti Vladu KS, odnosno premijera Konakovića.

 Pravila ponašanja

S dnevnog reda jučer je skinut prijedlog etičkog kodeksa izabranih zvaničnika Grada, koji se već nekoliko puta našao pred vijećnicima. Kako je kazao predsjednik Etičke komisije Vedran Dodik, prijedlog je povučen da bi se oštrije uredila pravila ponašanja vijećnika, ali gradonačelnika i njegovih zamjenika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.