SARAJEVO

VLADA KS: Na redu su pojačane kontrole i mjere protiv nelegalnih potrošača vode

Na današnjoj sjednici imenovan Radni tim

Redakcija

13.8.2015

Kako je i najavila, Vlada Kantona Sarajevo je na današanjoj sjednici imenovala Tim za praćenje dugovanja isporučene i potrošene vode pravnim licima, autopraonicama i ugostiteljskim objektima i uklanjanja nelegalnih priključaka na vodovodnoj i kanalizacionoj mreži. Uz premijera Kantona Elmedina Konakovića na čelu, Tim čine ministri Senad Hasanspahić, Muharem Šabić, Mujo Fišo, Enver Smajkan, Predrag Kurteš, direktor "ViK"-a Nezir Hadžić te direktor Uprave za inspekcijske poslove Heni Erduan Ćesir.

Nerealni podaci koji su predočeni o utrošku  i plaćanju isporuke vode u objektima  koji svoju djelatnost ne mogu obavljati bez povećane potrošnje vode bili su alarm da se pojačaju mjere kontrole priključaka.

Ekipe „ViK“-a, inspekcije i nadležnih ministarstava će po smjernicama Tima imati zadatak  vršenja pojačane kontrole na terenu, redovnog izvještavanja o broju evidentiranih i uklonjenih nelegalnih priključaka na vodovodnoj i kanalizacionoj mreži kao i izvještavanja o pokrenutim postupcima protiv osoba koje su vršile nelegalna priključivanja. Uz to, „ViK“ će dostavljati i izvještaje o stanju naplate ovih komunalnih usluga i poduzetim mjerama smanjenja dugovanja koju imaju spomenuta pravna lica. Javnost će biti upoznata sa mjerama koje će se poduzimati kao i izvještajima o rezultatima intervencija na terenu.

Vlada je danas imenovala i članove upravnih i nadzornih odbora u pet institucija nad kojima nadzor vrši Ministarstvo kulture i sporta KS. U Upravni odbor JU "Kantonalni zavod za zaštitu kulturno – historijskog i prirodnog nasljeđa" imenovani su Alma Leka, predsjednik Odbora, a Sanjin Kodrić, Admir Bašić, Alma Jusufbegović Bečić i Sejda Handžić kao njegovi članovi. Nadzorni odbor iste ustanove čine Minka Dautbašić, kao predsjednik, a članovi su Hamdija Dizdar i Pavle Mašić.

JU "Historijski arhiv" dobila je UO u sastavu Fikreta Nazifović, predsjednik, te članovi Zilha Košuta, Elijas Tauber, Andrej Rodinis i Fuad Ohranović.  Za predsjednika Nadzornog odbora "Kamernog teatra" imenovan je Pjer Žalica, uz članove Milenka Prstojevića i Radmilu Kraišnik. Selma Tahirović je imenovana za predsjednika Nadzornog odbora JU "Muzej Sarajeva", a za članove imenovane su  Amila Lagarija i Aida Sulejmanagić.

Vlada je danas otvorila raspravu o  Prijedlogu izmjena i dopuna budžeta KS za 2015. godinu koji je dostavilo Ministarstvo finansija KS, a koja će se nastaviti u narednoj sedmici.

 

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.