SARAJEVO

Za nezaposlene mjesečna karta od septembra 12 KM

U GRAS-u još čekaju zvaničnu odluku Ministarstva

Autor:E. BAKIĆ

25.8.2015

Od 1. septembra građani koji se nalaze na evidenciji nezaposlenih u Kantonu Sarajevo moći će kupiti mjesečne karte, odnosno kupone za gradski prijevoz po cijeni od 12 maraka. U preduzeću GRAS su nam potvrdili da još čekaju zvaničnu odluku Ministarstva saobraćaja KS, koje je i pokrenulo ovu inicijativu. 

Dio sporazuma

To je bila jedna od tačaka sporazuma koji su potpisali predstavnici Sindikata GRAS-a i Vlade KS. Tek nakon što dobiju odluku, u GRAS-u će znati koji dokumenti će biti potrebni za kupovinu ovog kupona. 

- Sporazum ide u korist GRAS-u jer nezaposleni uglavnom nemaju novca da plaćaju pojedinačnu kartu - rekao nam je predsjednik Sindikata GRAS-a Adnan Himzanija.  

Prema informacijama iz Službe za zapošljavanje KS, trenutno je u našem gradu 71.771 nezaposleni, kojima bi kupon od 12 KM dobrodošao. 

Direktor Službe Igor Kamočaji kazao nam je da ni oni ne znaju koje dokumente će morati predočiti nezaposleni jer nisu dobili zvaničan dokument u ovom slučaju. 

Više informacija

- Neki građani su nam se obraćali da bi dobili više informacija, ali im nismo mogli mnogo pomoći. Međutim, od 1. do 5. septembra na šalterima očekujemo 15.000 do 20.000 nezaposlenih - kazao nam je Kamočaji. 

Riječ građana

salih-cerkez

Foto: Avaz (Čerkez: Optimista sam)

Salih Čerkez: Čuo sam da ljudi na stajalištu pričaju o tome. Optimista sam i nadam se da će barem do kraja godine usvojiti pokrenutu inicijativu.

esma-muratovic

Foto: Avaz (Muratović: Puno znači)

Esma Muratović: Pozitivan je prijedlog. Nadam se da će nezaposlenima biti makar malo bolje i da će lakše naći posao. 

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.