SARAJEVO

NESTAŠICE ViK je kriv što vode nema u domovima, a curi ulicama

Padavine neće riješiti problem vodosnabdijevanja

F. NUMANOVIĆ

22.9.2015

Vodosnabdijevanje u gradu sve je gore, a građani su ogorčeni zbog stalnih redukcija, koje su učestale i preko dana. Ni jučerašnja kiša nije mnogo popravila stanje, jer su preko dana bez vode ostala naselja Sedrenik, Grdonj, Podhrastovi i Panjina Kula.

Servis građana 

Iz preduzeća "Vodovod i kanalizacija" kazali su da je stanje s rezervoarima nešto bolje nakon padavina te da se, ukoliko se one nastave, može očekivati potpuna normalizacija, ali samo dnevnog vodosnabdijevanja. 

No, prema mišljenju stručnjaka, padavine mogu povećati nivo podzemnih akumulacija, ali nikako neće riješiti problem vodosnabdijevanja u gradu.

To je za "Avaz" kazao direktor Instituta za hidrotehniku Građevinskog fakulteta Tarik Kupusović, koji smatra da je jedino rješenje dinamičniji i novi način upravljanja vodovodnim sistemom. 

- Nema rješenja za mjesec, ali se problemi promptno moraju početi rješavati. “Vodovod i kanalizacija” je servis građana, a Sarajevo je uvijek bilo ponosno na svoje vode i vodovod. Sada to nije slučaj, jer vode nema u domovima dok u isto vrijeme curi ulicama - dodao je Kupusović.

tarik-kupusovic

Promptno rješavati probleme

Prekjučerašnji slučaj kvara na cijevima kod Narodnog pozorišta, zbog čega je centar grada potpuno ostao bez vode, Kupusović smatra apsurdnim. Podsjećamo da se kvar dogodio u petak navečer, ali da u ViK-u nisu imali dijelove za cijevi te je kvar saniran tek u subotu poslije podne. 

Promijeniti odnos

- Žalosno je koliko se sistem ne održava. Umjesto što se žale da nemaju rezervne dijelove i što traže milione za njih, menadžment mora okupiti ljude koji će potpuno promijeniti odnos prema vodovodu - pojasnio je Kupusović. 

Nerad i pravdanje 

- Tužno je da zbog sušnog ljeta cijeli grad preko dana ostane bez vode. Ne vidim da iko išta radi nego se pravdaju nepovoljnim hidrološkim prilikama. Pa svi znamo da su ljeta sušna, ali to ne znači da ne trebamo imati vode. Kada nastupe padavine, opet će biti redukcije, a oni će reći da je iskočila neka pumpa, ventil ili nešto već drugo - kazao je Kupusović. 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.