SARAJEVO

Jusko, Kurić, Ademaj, Nenadić i Dautbegović novi ministri u Vladi KS

IMENOVANJA Uskoro slijedi i rekonstrukcija kantonalne vlasti

S. MUHIĆ

19.11.2015

Generalni sekretar Saveza za bolju budućnost Ismir Jusko i premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković iz SDA na jučerašnjem sastanku dogovorili su način na koji će biti rekonstruirana Vlada KS. Tako će, nakon formiranja nove Vlade Federacije BiH i pokretanja procedure za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH, a sve u skladu s novoformiranom koalicijom SDA i SBB-a, u najskorije vrijeme i Kanton Sarajevo dobiti novu vladu za stabilizaciju i napredak.

U Kantonalnoj vladi SBB-u će pripasti pet ministarstava. Ministarstvo zdravstva predvodit će Zilha Ademaj, novi ministar unutrašnjih poslova je Ismir Jusko, na čelu Ministarstva pravde i uprave bit će Mario Nenadić, Ministarstvom kulture i sporta rukovodit će Mirvad Kurić, dok će ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice biti Amela Dautbegović.

Koalicioni partneri dogovorili su i kandidata za čelnu funkciju u najvišem kantonalnom zakonodavnom tijelu. Tako bi za predsjedavajuću Skupštine KS, na narednoj sjednici trebala biti imenovana Ana Babić, aktuelna poslanica SBB-a u tom domu.

Zilha Ademaj

zilha-ademaj

Ademaj: Ministrica zdravstva

Kao vrsna ekonomistica, Zilha Ademaj trenutno je rukovodilac Službe za ekonomiju i planiranje u Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH. Prije toga godinama je obavljala najodgovornije funkcije na Univerzitetskom kliničkom centru u Sarajevu (UKCS), poput pozicije direktorice stručnih službi nemedicinskih poslova i samostalne stručne saradnice za planiranje i analizu UKCS-a. Iako je na toj funkciji bila relativno kratko vrijeme tokom 2012., Ademaj je bila jedna od najuspješnijih ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS. 

Ismir Jusko Švabo

ismir-jusko

Jusko: Na čelu MUP-a
 
Ismir Jusko magistrirao je na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja, a pohađa doktorski studij. Godinama je radio u Ministarstvu za unutrašnje poslove BiH, a bio je i pomoćnik komandanta Specijalne jedinice. Bio je i instruktor taktike specijalnih dejstava, antiterorističke borbe, bliske zaštite VIP ličnosti, specijalne i opće fizičke pripreme pripadnika Specijalne jedinice MUP-a BiH. Branilac je Grada Sarajeva i BiH od početka agresije na našu zemlju, a ministar unutrašnjih poslova BiH ga je za hrabrost i požrtvovanje odlikovao „Pištoljem sa posvetom“. Jusko je bio uposlenik Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, gdje je obavljao dužnost šefa Tima za antiterorizam, a obavljao je i visoke dužnosti u Ministarstvu sigurnosti BiH. 

Mirvad Kurić

mirvad-kuric

Kurić: Resor kulture i sporta

Vršilac dužnosti umjetničkog direktora Drame Narodnog pozorišta u Sarajevu i istaknuti bh. glumac Mirvad Kurić kandidat je SBB-a za kantonalnog ministra kulture i sporta. Od 2001. godine stalni je član ansambla Narodnog pozorišta Sarajevo. Ostvario je značajne pozorišne uloge, za koje je dobio brojne domaće i internacionalne nagrade u konkurencijama za najboljeg glumca. Sudjelovao je u filmskim ostvarenjima naših renomiranih reditelja kao što su „Remake“, „Nafaka“, „Sevdah za Karima“, „Na putu“...

Mario Nenadić

mario-nenadic
 

Nenadić: Oblast pravde

Mario Nenadić bit će ministar pravde i uprave. Kao diplomirani pravnik, Nenadić je gotovo tri decenije radnog i profesionalnog iskustva obavljao važne administrativne, koordinacijske i menadžerske poslove. Dužnost pomoćnika ministra za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara BiH obavlja od 2000. godine. Visoke funkcije Nenadić je obavljao i u Ministarstvu za izbjeglice i socijalnu politiku R/FBiH te Ministarstvu za civilne poslove i komunikacije BiH. 

Amela Dautbegović

amela-dautbegovic

Dautbegović: Resor socijale

Amela Dautbegović diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Višegodišnjim angažmanom u državnim organima uprave i institucijama na različitim nivoima, kao i advokatskoj kancelariji stekla je respektabilno profesionalno i menadžersko iskustvo. Radila je kao stručna saradnica u Općini Stari Grad, a obavljala je i dužnost kantonalnog inspektora rada u Ministarstvu za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice u Vladi KS. Od 2010. godine radila je u Ministarstvu sigurnosti BiH, gdje je obavljala više odgovornih poslova. Na dužnosti pomoćnice direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH nalazi se od avgusta 2014. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.