SARAJEVO

Turska zemlja partner i počasni gost Sarajevskog sajma knjige

Svečano otvaranje 28. Međunarodnog sajma knjiga 2016

Fena

20.4.2016

Svečano otvaranje 28. Međunarodnog sajma knjiga 2016, koji se održava na 2.000 kvadratnih metara prostora i sa više od 100 štandova, upriličeno je večeras u sarajevskom Domu mladih Centra Skenderija.

Direktor TKD "Šahinpašić“ Ajdin Šahinpašić istakao je tom prilikom da je Turska zemlja partner Sajma i da je ove godine iz te zemlje stiglo više od 50 izdavača i autora.

Kazao je da su se organizatori u izdavačkom smislu za ovaj sajam pripremili objavljivanjem novih djela bh. autora, zatim najvećih svjetskih hitova i njihovom prezentacijom u "Bosanskoj kući“.

- Novina je i to da nam je kantonalno Ministarstvo kulture i sporta generalni pokrovitelj sajma, na čemu im se zahvaljujemo, a podršku imamo i od kantonalnog premijera - naveo je Šahinpašić.  

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić je kazao da bi izdavači, a pogotovo naši pisci trebali da imaju najviše koristi od ovog sajma.

Dodao je da će svake godine biti jedna zemlja partner Sajma.

Ove godine je to Republika Turska, a zamjenik ministra obrazovanja Turske Orhan Erdem je istaknuo da je za njih velika čast da su na 28. sajmu knjiga u Sarajevu zemlja partner i počasni gost "jer naša prijateljstva, naše rodbinske i druge veze čine to prirodnim".  

- Prevođenje važnih naslova s našeg jezika na vaš i sa vašeg jezika na naš je izuzetno značajno - ocijenio je.

Čestitao je na dobroj organizaciji Sajma te na podršci koju su dali i predstavnici vlasti sa svih nivoa. 

Generalni direktor Direkcije za biblioteku i izdavaštvo Republike Turske Hamdi Tursucu ocijenio je da ovo nije sajam kao neki drugi sajmovi, gdje je Turska također bila zemlja partner i počasni gost.

- Ovdje imamo jedan drugačiji odnos, jer ovdje njegujemo neka druga osjećanja, specijalna osjećanja - kazao je on.      

Ljubitelji knjige će do 25. aprila u Centru Skenderija imati priliku da prisustvuju i promocijama, izložbama, kreativnim radionicama crtanja što je novina sajma, da porazgovaraju s književnicima u "Bosanskoj kući“ smještenoj u centralnom dijelu  sajamskog prostora.

Sajam, koji organizira KJP Centar "Skenderija“ u saradnji s partnerom TKD "Šahinpašić“, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, zaiteresirani će moći posjetiti od 10.00 do 19.00 sati, a ulaz je besplatan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.