SARAJEVO

Manifestacijom "Djeci Sarajeva" obilježen Dan pobjede nad fašizmom

Na Spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva

Fena

9.5.2016

Manifestacijom "Djeci Sarajeva" te prigodnim kulturno-umjetničkim programom danas je na Spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva obilježen Dan pobjede nad fašizmom.

"Sarajevska škola ubijene djece 1992-1995", kako je mnogi nazivaju, brojala je 1.601 đaka koji su podijeljeni u 66 odjeljenja po 24 učenika.  

Predsjednik "Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995" Fikret Grabovica kazao je da su prošle već dvije decenije, ali da bol i patnja postaju sve veći, jer zločinstvo ubijanja nevinih i brutalnost načina na koji je to učinjeno, bivaju sve očigledniji.

- Uz to, svjesni smo da nasilje moćnih i patnja djece ne prestaju, već samo mijenjaju oblike i kontinente. Primjeri i poruke, vapaji i molbe u ovom surovom svijetu, igraju vrlo skromnu ulogu – poručio je.

Bosanskohercegovačke tragedije, dodao je, nemaju snagu da opomenu svijet da se slično zlo nikada ne smije ponovo desiti.

Cvijeće na spomen-obilježje danas su, između ostalih, položili roditelji ubijene djece Sarajeva, potpredsjednici Federacije BiH Melika Mahmutbegović i Milan Dunović, dopredsjedavajuća Predstavničkog doma FBiH Vesna Švancer, šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark, ambasadorica Francuske u BiH Claire Bodonyi te delegacija Kantona Sarajevo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.