SARAJEVO

Učestvovala su 24 najbolja takmičara od 90.000 učenika

Održano 19. finalno takmičenje polaznika mektepske nastave

S. BIHORAC

16.5.2016

U prostorijama Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu održano je 19. finalno takmičenje polaznika mektepske nastave, koje organizira Rijaset Islamske zajednice BiH. 

Takmičenje se odvijalo u tri discipline - opće znanje, kiraet za mlađi uzrast, do 6. razreda i kiraet za stariji uzrast, od 7. do 9. razreda. Takmičenju u sve tri kategorije pristupila su ukupno 24 takmičara. 

Zdrava djeca

Za svaku kategoriju ima komisija koja procjenjuje njihovo znanje, za kiraet je od tri hafiza koji ocjenjuju učenje, a druga pregleda testove općeg znanja, koji su u pisanoj formi. 

Nusret Avdibegović, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZBiH, kazao nam je da im je cilj da predstave mekteb kao duhovno središte Bošnjaka. 

dodjela-diploma-mekteb

Sa dodjele diploma
 
- Ovogodišnje, 19. mektepsko takmičenje ima cilj da afirmira naše porodice, džamije i mektebe. Primijetili smo da su polaznici mekteba naša zdrava djeca, djeca koja prikazuju jednu vedrinu i jednu njegovanost od porodice. Našem društvu je potrebno ovakvih  manifestacija - kazao je Avdibegović. 

Efendija Enes Svraka, šef Odjela za mektepsku nastavu i mlade u okviru Uprave za vjerske poslove Rijaseta, kazao nam je da s nivoa svakog muftijstva postoji po jedan predstavnik u tri kategorije. 

- Pred učenicima koji pohađaju mektebe širom BiH, bila su takmičenja na nivou džemata da bi oni stekli uvjet da mogu nastupati na nivou medžlisa, muftijstva. Dakle, ovdje su došla najbolja djeca među 90.000 učenika - kazao nam je Svraka. 

amina-omerdic

Omerdić: Četvrti put na takmičenju 

Učesnica Amina Omerdić kazala je da joj je ovo četvrti put kako nastupa na državnom takmičenju. 

- Već osam godina pohađam mekteb i veliko mi je zadovoljstvo i čast da svoj grad predstavljam baš ja - kazala je Omerdić. 

Uručena zahvalnica

Nakon takmičenja i klanjanja podne-namaza, uručene su knjige, diplome i novčane nagrade svim učesnicima. Nakon toga je takmičarima organiziran ručak u Gazi Husrev-begovoj medresi. U poslijepodnevnim satima je u Begovoj džamiji održan zabavni program za sve takmičare, na kojem je nastupio mektepski hor "Bulbuli".

Takmičenju je prisustvovao i turski ambasador Hasan Atlij, kojem je uručena zahvalnica za saradnju. 

Dvoje prvoplasiranih iz Sarajevskog muftijstva  

U kategoriji kiraet, mlađi uzrast, prvo mjesto osvojila je Humejd Dindić iz Sarajevskog muftijstva, drugo je pripalo Havi Lepir iz Travničkog muftijstva, a trećeplasirana je Sumeja Hasić. U kategoriji kiraet stariji, najbolji je bio Amer Dedejić iz Sarajevskog muftijstva, drugo mjesto osvojio je Imran Spahić iz Travničkog muftijstva i treća je Amina Omerdić iz Goraždanskog muftijstva. 

Pobjednici u kategoriji općeg znanja su Lamija Mujan iz Mostarskog muftijstva, Adna Arčević iz Bihaćkog i Lejla Alihodžić iz Sarajevskog muftijstva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.