SARAJEVO

PROJEKTI Posao na dva mjeseca dobit će 450 nezaposlenih

Velika zainteresiranost preduzeća za sezonske radnike

A. NALO

21.5.2016

Priliku da zaradi plaću u nekom od javnih i komunalnih preduzeća ovog ljeta dobit će 450 nezaposlenih. U ovaj projekt javnih radova Kantonalne vlade, koji će realizirati Služba za zapošljavanje KS, bit će uloženo 694.413 maraka, a sezonski radnici uređivat će okolinu, sanirati infrastrukturu...

Radna snaga

- Javni poziv bit će raspisan do kraja juna, kada program koji je odobrila Vlada prođe proceduru u Skupštini KS. Prioritet pri zapošljavanju na dva mjeseca imat će najugroženije kategorije nezaposlenih, roditelji djece s invaliditetom, Romi... - kazali su nam iz Službe.

I u Zaštićenim prirodnim područjima KS željno iščekuju raspisivanje javnog poziva jer uposlenici ove javne ustanove, koja gazduje Trebevićem, Vrelom Bosne, Bijambarama, imaju pune ruke posla. 

osman-delic

 Delić: Dobar projekt

- Zbog obima posla uvijek se radujemo ovom projektu. Tražit ćemo 60 ljudi. Prioritet će biti uređenje Trebevića, gdje se mora očistiti zaostalo granje koje je vjetar polomio. To ćemo isto uraditi i na Skakavcu i Bijambarama. Očistit ćemo i sve prilaze protupožarnim putevima - istakao je Delić.

Prema riječima Aldijane Hamze, stručne saradnice za informiranje u „Parku“, ovo preduzeće tražit će 100 osoba s evidencije nezaposlenih.
 
- Sezonski radnici bit će raspoređeni na uređenju zelenih površina u Starom Gradu, Centru, Novom Sarajevu, Novom Gradu, Ilidži i Vogošći. Posljednjih nekoliko godina zadovoljni smo radnom snagom koju dobijemo. Naša očekivanja ispune svi radnici, osim onih koji sami odustanu nakon nekoliko dana rada - rekla je Hamza.

Bez angažiranja

Zbog specifičnosti poslova održavanja plinskog sistema i objekata, "Sarajevogas" do sada nije angažirao sezonske radnike. Ova kompanija to ne planira ni ubuduće, potvrdio nam je Nusret Palavra iz „Sarajevogasa“.

Također, iz ViK-a su nam kazali da ove godine neće aplicirati za ovaj projekt jer nemaju potrebu za angažiranjem sezonskih radnika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.