SARAJEVO

Sarajlije protiv sumnjivog zahtjeva ViK-a: Građani ne žele mijenjati vodomjere koji su ispravni!

Najviše obavijesti dobili stanovnici naselja Grbavica ( A. Čengić)

Piše: A. NALO. – F. SABLJICA

23.9.2017

Više od stotinu građana koji žive u zgradama na području grada, nedavno je na kućne adrese dobilo obavijest iz preduzeća “Vodovod i kanalizacija” da do kraja oktobra zamijene postojeće elektronske vodomjere koji su stariji od pet godina, “jer im je istekao radni vijek”. 

Građani se s razlogom pitaju kako je to moguće, da u isto vrijeme nije ispravno toliko vodomjera, koji su kupljeni i postavljeni u različitim periodima, te im nije jasno šta se krije iza tog te sumnjaju da je to sve namještanje posla firmama koje trguju vodomjerima.


Ovaj, novi potez uprave ViK-a izazvao je ogorčenje građana, pogotovo penzionera, koji jedva spajaju kraj s krajem i nemaju novca da ponovo izdvoje više od 500 maraka za kupovinu novih mjerača, a koji, prema njihovom mišljenju, ispravno rade.

Sarajlije koje mjesečno izdvajaju ogromne sume novca za održavanje vodomjera, s razlogom se pitaju zašto ViK ne pošalje svoje ekipe na teren da se postojeći baždare nego traže postavljanje novih.

Građani tvrde da su mjerači ispravni

Novi potez

Obavijest o promjeni vodomjera dobio je sugrađanin Dragan Mioković, koji stanuje u Grbavičkoj ulici. U izjavi za “Dnevni avaz” kaže da ima dva vodomjera.

- Sad moram mijenjati oba. Jest skupo, ali druge solucije nemam. Zahvaljujući vodomjeru, imam manje račune za vodu. Raspitao sam se i došao do podatka da jedan vodomjer košta i do 400 maraka – rekao je Mioković.

Razočarenje jučer nije krio ni Sarajlija Jasmin Čoralić, koji će zanemariti obavijest ViK-a.

Poštivanje zakona

- Neću zamijeniti vodomjer, jer je to protuzakonito. Prave nas budalama, oni trebaju doći da ih baždare, jer je to njihovo vlasništvo. Da se poštuje zakon, ja bih ih dobio na sudu – kazao je sugrađanin Čoralić.


Mehmedović: Povući odluku

Penzioner Redžep Mehmedović, koji živi na Alipašinom Polju i koji prima nešto više od 300 maraka, nada se da ovakva odluka ViK-a neće proći tek tako lako te da će biti povučena.

- Hvala Bogu, imamo dovoljno pravnika i građana koji se razumiju u ovu problematiku. Nadam se i reakciji premijera Elmedina Konakovića i resornog ministra – naglasio je Mehmedović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.