SAZNAJEMO

Gradska uprava nakon 25 godina naručila projekt: U planu obnova Olimpijskog muzeja, ali još nema novca

F. SABLJICA

Foto: Zgrada Olimpijskog muzeja 25 godina propada


Simbol Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu Olimpijski muzej ili Vila Petrakijana uskoro bi mogao biti u potpunosti obnovljen. Gradska uprava, naime, pokrenula je projekt obnove muzeja, na koju se čeka 25 godina.

Napraviti predračun

Kako nam je rekao gradonačelnik Abdulah Skaka, rebalansom budžeta Gradske uprave osigurano je 100.000 maraka za projektnu dokumentaciju za izradu glavnog projekta sanacije muzeja. 

- Angažirali smo arhitektu Ivana Štrausa, koji, zajedno s Adnanom Pašićem, radi projekt da vidimo koliko će koštati obnova da bismo mogli napraviti predračun. Imam obećanja načelnika više općina i premijera KS da će nam pomoći u obnovi. Sredstva ćemo odmah početi sakupljati - kazao je Skaka.

Direktor Olimpijskog muzeja Edin Numankadić rekao je da su posljednji radovi u muzeju bili 2002. godine.

Mnogo prilika

- Bilo je mnogo obećanja za obnovu muzeja koja sam prestao da brojim. Sretan sam što se ponovo pokrenula inicijativa za obnovu. Ivan Štraus radio je ranije cijeli projekt adaptacije. Nadam se da će EYOF donijeti još mnogo prilika u Sarajevo - kazao je Numankadić.

  • Numankadić: Posljednji radovi 2002. | Skaka: Rebalans budžeta

    Numankadić: Posljednji radovi 2002. | Skaka: Rebalans budžeta


Osnovati akademiju

Generalni sekretar Olimpijskog komiteta BiH Said Fazlagić rekao nam je da, ako se nastavi raditi ovim tempom, fasada na objektu mogla bi biti gotova već sljedeće godine.

- Svakom građaninu BiH obnova muzeja mnogo bi značila jer on je simbol Olimpijskih igara. Planiramo da osnujemo i olimpijsku akademiju, u koju bi studenti iz cijelog svijeta dolazili i educirali se o olimpijskim vrijednostima, sportu, olimpizmu... Muzej je simbol i zaštitni znak Sarajeva i sve se obnovilo osim njega - istakao je Fazlagić.

NA VRH

Podijeli članak na