SARAJEVO

Direktor preduzeća Jasmin Terović za "Avaz" odgovara: Kako radnici "Tržnice-pijace" zarađuju ministarske plaće

Terović: Racionalizacija troškova

Piše: A. Nalo

27.9.2017

Zbog visokih plata koje se uplaćuju uposlenicima i menadžmentu, za razliku od ostalih javnih i komunalnih kompanija, preduzeće „Tržnice-pijace“ dospjelo je u žiži javnosti i mnogima su "trn u oku".

Iskazana dobit

Unazad dvije godine ovo preduzeće vodi direktor Jasmin Terović, koji za „Dnevni avaz“ kaže da su prošlu poslovnu godinu završili sa bruto dobitkom od 850.000 KM, što ujedno čini najveću iskazanu dobit u poslijeratnom periodu.

- Uspjeh smo postigli domaćinskim odnosom svih uposlenih prema preduzeću i imovini KS koja nam je povjerena na upravljanje. Zatim, došlo je i do racionalizacije svih troškova, a posebno reprezentacije, službenih putovanja i drugih izdataka koji nisu neophodni za zdravo i uspješno funkcioniranje preduzeća. Također, imamo potpunu naplatu kroz dnevnu naplatu usluga koje pruža preduzeće – ističe Terović.

Prema njegovim riječima, „Tržnice-pijace“ su 100 posto samofinansirajuće preduzeće koje na platnom spisku imaju 87 radnika kojima se plaće isplaćuju isključivo iz vlastitih prihoda.

- Postoji ogromna razlika između onih preduzeća koji platu isplaćuju od vlastitog rada i onih koji dobivaju donacije Kantona za isplatu. Po prosječnoj isplaćenoj plati u Komunalnoj privredi KS „Tržnice-pijace“ su treće po redu, s tim da su pojedinačne plate  nešto više u odnosu na uposlenike u drugim komunalnim preduzećima, u zavisnosti od stručne spreme – pojačava Terović.

Promocija proizvoda

On ističe da se dobri rezultati bilježe i u 2017., a prioritet u budućem periodu bit će

poboljšanje postojeće infrastrukture preduzeća, kako bi stvorili što bolje i ljepše uslove za građane koji posjećuju pijace. Dosta truda bit će uloženo i u promociji domaćih proizvoda.

Ulaganja osnivača

- U fazi smo izrade projektne dokumentacije za većinu poslovnih jedinica preduzeća, a koje se nalaze na dosta atraktivnim lokacijama, te bi uz određena ulaganja od strane osnivača preduzeća u perspektivi mogli dobiti moderan tržni centar.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.