SARAJEVO

Tajib Delalić: ViK u kritičnoj situaciji, a premijer Konaković poklanja pola miliona KM sumnjivim biznismenima

Piše: A. NALO

27.9.2017

Prošle sedmice novoizabrana Skupština preduzeća “Vodovoda i kanalizacija” smijenila je članove Nadzornog odbora, na čelu sa predsjednikom Tajibom Delalićem.

Manipulira preduzećem

Za nastalu situaciju najviše krivi premijera Elmedina Konakovića, koji, kako kaže, vješto mjesecima manipulira ovim preduzećem.

- I Skupština i Nadzorni odbor  mišljenja su da je menadžment dobro radio posao u uslovima u kojima se našao u trenutku preuzimanja mandata, jer su dobro poznavali stanje i odnose u ViK-u. Ono čemu se nisu nadali i što nisu očekivali je surov i nekorektan odnos, isključivo premijera Konakovića, koji je resornog ministra i kompletnu Vladu KS podredio svojim namjerama.

Na taj način onemogućili su preduzeću ViK da se oporavi i stabilizira sistem vodosnabdijevanja, uskraćujući mu svaku moguću finansijsku pomoć, a istovremeno gurajući ga u kredit EBRD-a, znajući ili neznajući da ta sredstva neće biti operativna, bar u naredne dvije godine (2016. i 2017. godina) – ističe Delalić.

On se nadalje pita, kako je moguće da se u kantonalnom budžetu za 2017. godinu, vrijednom preko 700 miliona KM, za rješavanje gorućeg problema vodosnabdijevanja ne nađe ni milion KM.

Skuplja voda

Također, Delalić ističe da je premijer zaboravio informirati javnost da će nakon isteka grejs-perioda od tri godine, voda u Sarajevu biti skuplja i do 100 posto, a njegova demagogija o tome kako će kredit vratiti nelegalni potrošači, bacanje je prašine narodu u oči. Najveći dug prema preduzeću (oko 45 miliona KM) imaju korisnici u objektima kolektivnog stanovanja, gdje ViK nema mogućnost isključenja sa mreže zbog jedinstvenog sistema cjevovoda u zgradama.

- Neslaganje s premijerom KS Elmedinom Konakovićem pojavilo se prilikom izrade Studije za neprihodovanu vodu, gdje je premijer od Nadzornog odbora tražio da izabere drugoplasiranu firmu Dževada Koldže, koja je imala 300.000 KM skuplju ponudu od prvoplasirane firme na javnom pozivu. Poštujući zakonske odredbe, Nadzorni odbor nije pristao na nezakonite radnje, i tog trenutka prestala je svaka vrsta komunikacije premijera sa organima VIK-a, a krenule su javne optužbe da smo svi  nesposobni kao priprema i uvod za sve ovo što se sada događa – pojašnjava Delalić.

Preduzeće dovodi do katastrofe

Premijer samostalno okolo skuplja samoproglašene eksperte ili svoje bliske prijatelje proglašava takvima, i tešku situaciju u VIK-u svojim manirom i nesuvislim potezima, upličući se u rukovođenje, preduzeće dovodi do ruba katastrofe.

Interesantno je primijetiti da u vrijeme kreiranja budžeta Kantona Sarajevo i nasušne potrebe za investiranjem u ViK, premijer nonšalantno i džentlmenski poklanja pola miliona KM sumnjivim biznismenima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.