SARAJEVO

Sastanak ministara, komesara i predstavnika OHR-a: Tuzlaci se ugledaju na MUP KS kako finansijski osamostaliti policiju

Halilović, Topčagić i Šljivić o osamostaljenju Uprave policije

Piše: F. Sa.

24.10.2017

Zakon o unutrašnjim poslovima, s posebnim osvrtom na finansijsku samostalnost Uprave policije, bila je tema sastanka ministra unutrašnjih poslova KS Vedrana Mulabdića te sarajevskog komesara Mevludina Halilovića s ministrom MUP-a Tuzlanskog kantona Huseinom Topčagićem i policijskim komesarom Fadilom Šljivićem te predstavnicima OHR-a. Sarajevski MUP među prvima je u Federaciji finansijski odvojio Ministarstvo i Upravu policije. Finansijskom samostalnošću Upravi policije osigurava se nezavisnost u radu policijskog komesara i nje same.

Tuzlanskim kolegama Mulabdić i Halilović prezentirali su iskustva stečena tokom implementacije Zakona, a posebno u dijelu koji se odnosi na budžetski status Uprave policije, pripremu i izvršenje budžeta te raspodjelu materijalnih i nematerijalnih sredstava - diobeni bilans.

Inače, MUP TK je već 2010. godine donio Zakon o unutrašnjim poslovima, ali nikad nije bilo političke volje da se Uprava policije finansijski odvoji. Budžet Uprave policije KS iznosi 61 milion maraka, dok je ukupni budžet MUP-a TK 52,5 miliona maraka. Prema riječima ministra Topčagića, već polovinom iduće godine nadaju se samostalnoj Upravi policije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.