SARAJEVO

Prevareni uposlenici 11 mjeseci bez penzija: Radnici GRAS-a prijete da će se spaliti pred zgradom Vlade

Radnici održali sastanak s predstavnicima GRAS-a

Piše: A. T.

27.10.2017

Prevareni radnici GRAS-a koji su poslani u penziju prijete da će se spaliti pred zgradom Vlade ukoliko do 15. novembra ne dobiju rješenje o penzionisanju.

Dobili odgovor

Kako nam je kazao predstavnik radnika Nazif Dacić, šestorica radnika koja prijete samospaljivanjem su iz drugog kantona, dok su dvojica iz KS. 

- Nažalost, ovaj problem nikako da riješimo. Još niko od nas nije dobio stalno rješenje. Blizu 200 radnika ima samo privremeno rješenje, dok osmero njih već 11 mjeseci živi bez ikakvih primanja. Ovako više ne možemo. Ljudi su poslani u penziju, a ne primaju je. Održali smo sastanak s čelnicima GRAS-a, gdje smo tražili da se pod hitno riješi naš problem - rekao je Dacić.

Obećali su, kaže, da će im u rebalansu budžeta osigurati novac i da će na taj način biti riješeni njihovi problemi. No, bez obzira na obećanja, oni ne odustaju od svoje namjere sve dok ne dobiju penzije.

Istaknuo je da su poslali upozorenje resornom ministru Muji Fiši te premijeru KS Elmedinu Konakoviću da bi ih upoznali s namjerom radnika ukoliko se ne ispoštuje njihov zahtjev, ali da nisu dobili odgovor.

Moraju čekati

Ministar Fišo je za „Avaz“ kazao da problem imaju većinom radnici iz drugih kantona te da moraju čekati da prikupe dokumentaciju da bi dobili rješenja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.