SARAJEVO

Prekida se štrajk zdravstvenih radnika: Vlada prihvatila zahtjev medicinara da koeficijent minulog rada iznosi 0,5 posto

Udovoljeno svim zahtjevima zdravstvenih radnika

Piše: A. T.

27.10.2017

Premijer KS Elmedin Konaković, ministrica zdravstva Zilha Ademaj i direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Samir Turković danas su održali sastanak sa direktorima svih zdravstvenih ustanova, kako bi se konačno dogovorili o visini koeficijenta minulog rada medicinara. 

Naime, Sindikat zdravstvenih radnika KS tražio je da satnica njihovog rada iznosi 2.60 KM uz minuli rad od 0,5 posto, te radnu sedmicu od 37,5 sati što je Vlada danas i prihvatila.

- Sa Sindikatom smo imali taj zadnji neusaglašen stav. Mi smo im nudili 0,4, ali su oni tražili 0,5. Pošto se već isplaćuje 0,5 i 0,6 u svim javnim ustanovama riješili smo to na način da se drugačije modelira utrošak tih sredstava i mislim da smo time konačno otklonili sve probleme i pristali na uvjete koje su od Vlade tražili i jedan i drugi Sindikat – rekao je Konaković.

Resorna ministrica Zilha Ademaj istakla je da su se dogovorili sa direktorima da će zdravstvene ustanove dio sredstava po osnovi povećanja procenta za minuli rad osigurati iz vlastitih sredstava te pozvala zdravstvene radnike da obustave štrajk i da se vrate svojim aktivnostima.

- Sindikatu ćemo saopćiti da smo prihvatili njihov posljednji uvjet i da se dogovorimo i konačno usaglasimo tekst sa svim novim uvjetima koji su nam ispostavili. Moj bi prijedlog bio da konačno u ponedjeljak usaglasimo tekst Kolektivnog ugovora i da potpišemo – kazala je Ademaj.

Predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika Edo Selimić kazao je da će generalni štrajk obustaviti tek kada potpišu Kolektivni ugovor.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.