SARAJEVO

Sajam zapošljavanja u Sarajevu: Predstavljeno više od 40 poslodavaca, mladi zainteresirani za IT sektor

A.Misimović/Avaz.ba

Piše: A.MISIMOVIĆ

31.10.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Jedanaesti po redu Sajam zapošljavanja - informacionih tehnologija, turizma i ugostiteljstva otvoren je danas u Sarajevu.

Ove godine na sajmu učestvuje više od 40 poslodavaca, i to 14 iz oblasti IT-a i 28 iz ugostiteljstva i turizma.

Sajam organizira Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo, a pored ponude slobodnih radnih mjesta, posjetioci imaju priliku da se prijave i na besplatnu obuku - prekvalifikaciju i dokvalifikaciju u navedenim djelatnostima.

- U strategiji razvoja kantona, Vlada Kantona je prepoznala ova dva domena kao nosioce naziva kantona, a mi pokušavamo provesti tu politiku na terenu - kazao je direktor JU "Službe za zapošljavanje KS" Midhat Osmanbegović.



Mladi kadar

U sklopu sajma održana su i dva okrugla stola iz ovih oblasti. Kako je kazao Osmanbegović, glavni cilj jeste da se zajedno sa poslodavcima definira koliko je IT stručnjaka ili ugostiteljskog kadra potrebno u naredne tri godine. 

- Ovakav sajam može pokazati da postoji šansa za ostanak mladih u BiH koji mogu da rade i stvaraju sjajne karijere i na domaćem terenu. Istu onu energiju koju bi mladi utrošili bilo gdje izvan BiH, mogu to uraditi i ovdje, a rezultati sigurno neće izostati. Gdje god su naši ljudi došli da rade, pokazali su da su izuzetni radnici. Nemamo problem radnih navika, sposobnosti i radnog kapaciteta, imamo problem sistema koji nas ne koristi dovoljno - kazao je Osmanbegović.


Midhat Osmanbegović, direktor JU "Službe za zapošljavanje KS"

Osmanbegović dodaje da mladi nisu mnogo zainteresirani te da postoji veliki problem animiranja mladih kako bi otišli na razgovor za posao, a to je najviše primjetno u posljednja dva mjeseca.

Podsjećanja radi, u evidenciji nezaposlenosti je 65.500 osoba u KS.

Za kraj decembra najavili su Sajam proizvodnje i uslužnih djelatnosti.

Dobra prilika

Jedna od posjetilaca sajma bila je Željka Ramović, koja nam je rekla svoje razloge posjete.

- Završila sam smjer turizma i hotelijerstva na Ekonomskom fakultetu. Budući da još nisam zaposlena, danas sam ovdje kako bih vidjela šta se nudi u ovim oblastima. Ovdje možemo vidjeti i upoznati neke nove stvari koje nismo imali prilike čuti ili vidjeti prije. Ja sam već upoznala poslodavce koji tek trebaju otvoriti hotel, pa mislim da je ovo idealna prilika za one uporne - kazala je Željka Remović.

Željka Remović, posjetilac

Zahvaljujući podršci IT kompanija, na ovogodišnjem Sajmu zapošljavanja su prezentirane mogućnosti i efekti 3D tehnologije, kao i prilike koje ova tehnologija pruža u oblasti rada i zapošljavanja. 

Novina ovogodišnjeg Sajma zapošljavanja je prezentacija osam uspješnih start up firmi koje su pokrenute uz podršku Programa sufinansiranja samozapošljavanja. 

Ovih osam kompanija je već zaposlilo 18 nezaposlenih osoba, a njihov rad i angažman postaje sve prepoznatljiviji na bosanskohercegovačkom tržištu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.