SARAJEVO

Iz Kluba samostalnih zastupnika poručili: Ovakav prijedlog budžeta nije za građane, već za elite

A. Kuburović

Piše: A. T.

31.10.2017

Na sjednici Skupštine KS i dalje je u toku rasprava po pitanju prijedloga izmjene i dopune Budžeta KS za 2017. godinu. Iz SDP-a i Kluba samostalnih zastupnika kazali su da neće i ne mogu podržati ovakav budžet. Šef Kluba samostalnih zastupnika Mirsad Pindžo kazao je da se do ovih novčanih sredstava došlo uvođenjem poreske discipline.

Vlada se odlučila za kapitalne transfere dok nad svim ovim nema nikakav nadzor. Kada je u pitanju raspodjela po resorima dajemo 500.000 KM Ministarstvu saobraćaja za zatvaranje stajališta, a još nijedno dosad nije urađeno – rekao je, između ostalog, Pindžo.

On je istaknuo da ovakav prijedlog budžeta nije za građane već za elite te da ga neće podržati.

Mario Vukasović tokom rasprave rekao je da se radi o rebalansu gdje će se potrošiti mnogo novca, a da se neće dobiti nikakvi rezultati. Dodaje da će 25 miliona KM uzeti GRAS, ViK i ZOI, a da se ne zna koji način će novac biti utrošen.

Slaviša Šućur ispred Kluba SDP-a rekao je da prijedlog budžeta ne mogu podržati te da su očekivali reforme u pojedinim oblastima i da nisu ništa dobili.

Ne možemo podržati pristup po kojem se i dalje novac baca u bunar – potcrtao je Šućur.

Zastupnik Edin Forto kazao je da postoji kriza u KS koja je ostala od prethodnih Vlada te da kriza upravljanja menadžmentima u ovom mandate nije rješena.

Šef Kluba Naše stranke Predrag Kojović istaknuo je da je novac uzet iz realnog sektora I da predloženim mjerama ništa nije vraćeno ovom sektoru u KS.

Konaković je kazao da nisu htjeli da novac ode u deficit već u kapitalne projekte i da je to 21 posto budžeta.

Da smo uzeli 37 miliona KM od realnog sektora, a da im nismo ništa dali nije tačno. Trinaest posto preduzeća u ovoj godini je otvoreno. Broj uposlenih u realnom sektoru raste – istaknuo je Konaković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.