SARAJEVO

Osnovci iz 11 škola moći će besplatno trenirati 8 sportova

Sa pres-konferencije: Cilj je razvijanje sportskih navika kod djece

N. MANJURA

31.10.2017

Osnovci sa područja općine Centar moći će naredne godine besplatno trenirati razne sportove, kazano je jučer na pres-konferenciji. Projekt “365 sport plus”, koji je pokrenula Općina u saradnji sa devet klubova, provodit će se u Centru za sport i rekreaciju, u dvorani “Mirza Delibašić” KSC “Skenderija” i na Fakultetu za sport, a ugovori o saradnji su potpisani jučer.  

Dati priliku

Đaci 11 osnovnih škola moći će birati između košarke, fudbala, rukometa, više vrsta borilačkih vještina, tenisa, odbojke i univerzalnih sportskih vještina.

Kako je kazao načelnik Nedžad Ajnadžić, cilj ovog projekta je omasovljavanje sporta.

- Želimo da osnovci, sa posebnim naglaskom na prvačiće, treniraju cijelu godinu i da tako razvijaju sportske navike. Želimo im dati priliku da se takmiče, a možda neko otkrije i talent. Njihovo je da se zabave i maknu s ulica, a mi ćemo finansirati – rekao je Ajnadžić.

U ime udruženja koja će učestvovati, prisutnima se obratila Marijana Arapović-Podrug, koja je kazala da će se s vremenom povećavati broj sportova.

Želje djece

- Sve zavisi od želja djece, nećemo stati na ovim sportovima, kojih za sada imamo osam. Također, tokom zimskih i ljetnih praznika djeci ćemo omogućiti da uče i treniraju klizanje, skijanje i plivanje – kazala je Arapović-Podrug.


Teatar nacionalnih manjina

Osim sportova, mališani će naredne godine imati priliku učestvovati i u projektu “Teatar nacionalnih manjina”. Vodit će ga Savjet za kulturu i sport Općine, na čelu s glumcem Josipom Pejakovićem. On je jučer kazao da je cilj da se djeca više uključe u kulturu, ali i da se Centru za sport i rekreaciju, popularnom FIS-u, vrate prijašnji sjaj i posjećenost.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.