SARAJEVO

Građani negoduju jer Općina ne popravlja mobilijar: Šareni park zaključan za djecu više od mjesec

Katanci na ulazu u Šareni park, mobilijar unutra netaknut

Piše: N. MANJURA

26.11.2017

Šareni park na Trgu heroja u novosarajevskom naselju Hrasno zatvoren je već mjesec, a Općina, u čijoj je nadležnosti, ništa nije uradila da popravi ili zamijeni uništeni moblijar. 

U parku, koji je namijenjen i za djecu s poteškoćama u razvoju, mališani su se prethodno igrali u pijesku s velikim rupama, hodali po polomljenom mobilijaru i uništenoj i opasnoj podlozi, s mnogo smeća. Općina je reagirala i park zaključaka tek nakon pisanja „Dnevnog avaza“.  


Bezbrižna igra


Na sva tri ulaza u park postavljeni su katanci. Mobilijar unutra je i dalje netaknut. Građani ovog naselja ogorčeni su zbog činjenice da Općina uporno zanemaruje park. To nam je kazala i Adnana Frljak, koju smo zatekli u blizini zaključanog parka.  

- U ovom parku uvijek je bilo dosta građana, a pogotovo male djece. Park je ograđen pa se djeca mogu bezbrižno igrati, ali je u posljednje vrijeme bio u katastrofalnom stanju. Ne znam zašto je toliko dugo zatvoren - rekla nam je Frljak. 

Frljak: Puno djece

Da za obnovu mobilijara ne treba mnogo novca, smatra Fata Omeragić, koja nam je kazala da je preveliko naselje ostalo bez parka.  

- Park je uvijek bio pun djece. U neboderima je mnogo mališana koji se sada nemaju gdje igrati. Sramotno je što igralište nije u funkciji - kazala je Omeragić. 

Omeragić: Mnogo novca

Lijepo vrijeme

Iako ne koristi park, sugrađanin Vahid Ćesović smatra da djeca s Trga heroja mnogo gube.

- Djeca se moraju igrati kod kuće ili na mjestima koja mogu biti opasna za njih. Šteta da je park zatvoren dok je još lijepo vrijeme, kada dođu kiše i snijeg, svakako ga neće koristiti - istakao je Ćesović.


Ćesović: Opasna mjesta

Općina bez odgovora  

Od nadležnih iz Općine Novo Sarajevo tražili smo da nam kažu zašto je park tako dugo zatvoren i zašto se ne renovira. Međutim, odgovor nismo dobili. Mjesec ranije kazali su da je sanacija parka urađena te da ove godine u parku planiraju graditi armirano-betonsku javnu česmu u obliku gljive.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.