SARAJEVO

Dok su liste čekanja na upis u vrtiće sve duže: Na obnovu čeka još 29 objekata

Traže se sredstva za adaptaciju "Vjeverice"

F. SABLJICA

25.12.2017

Liste za upis djece u Javnu ustanovu "Djeca Sarajeva" iz godinu u godinu sve su duže. S druge strane, vlasti se tek sporadično trude da obnove neke vrtiće kako bi svi roditelji mogli upisati svoje dijete.  

Rebalans budžeta

Kako su nam rekli iz JU "Djeca Sarajeva", do 1992. godine imali su 59 objekata.

Vrtić u ulici Kemala Kapetanovića čeka na obnovu

- Do danas je adaptirano 30 vrtića, što znači da je 29 objekata devastirano ili im je promijenjena namjena. Općina Centar u narednom periodu planira adaptirati vrtić "Razigrani dani" u ulici Patriotske lige. Kanton je rebalansom budžeta izdvojio 800.000 KM za adaptaciju drugog dijela vrtića "Lužani" na Ilidži. Općina Novi Grad očistila je i rekonstruirala 1.500 kvadratnih metara krova vrtića "Vjeverica", za čiju adaptaciju traže sredstva - naveli su iz ove ustanove.

"Narcis" u Aleji lipa odlagalište smeća

Navode i da su pokrenuli inicijativu da se izmjesti Područna škola "Aleksa Šantić", koja se nalazi na prvom spratu vrtića "Dječiji grad".

Ustupljen prostor

- Na listi čekanja za prijem u vrtiće općine Novi Grad je 250 djece, a vrtić gdje je sada škola, mogao bi primiti 150 djece. Neki naši vrtići su i pod zakupom. Tako je, između ostalog, vrtić "Ljiljani" u Vogošći ustupljen pod zakup Međunarodnoj školi QSI, kao i dio prostora vrtića "Kolibri" Radiju “Otvorena mreža” u Novom Sarajevu - kazali su iz JU "Djeca Sarajeva".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.