SARAJEVO

S čim se sve susreću ekipe Zavoda koje dokoni često uznemiruju: S djevojkom prekinuo vezu ispred Hitne da su ljekari blizu ako joj pozli

Hitna pomoć KS: Dolaze i pacijenti koji nemaju nikakve zdravstvene probleme

Piše: L. ŠABIĆ

11.1.2018

Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS prva je adresa građanima povrijeđenim u saobraćajnim i drugim nesrećama te onima s iznenadnim pogoršanjem zdravstvenog stanja. Ovaj zavod, za razliku od drugih, pruža i usluge zbrinjavanja u službi. No, Hitnu pomoć, koja brzom reakcijom spašava živote, vrlo često zloupotrebljavaju dokoni, željni razgovora i zabave, koji pozivaju telefonske brojeve Hitne i traže različite usluge, lažno prijavljuju...

Bez pregleda

O brojnim zanimljivostima, ali i zloupotrebama, razgovarali smo sa Zakirom Pašić, specijalistom urgentne medicine u Zavodu za hitnu pomoć.

- U našu službu često dolaze pacijenti koji nemaju nikakve zdravstvene probleme. Pacijent dođe s bolovima u grudima, traži da mu pomognemo, a zapravo je izgubio novac u kladionici i doživio šok. U takvim situacijama ne smijemo odbiti pacijenta iako znamo da nema potrebe za pregledom - kazala je Pašić.

Telefon Hitne pomoći često zvoni, a povodi su različiti, od toga da će se neko ubiti pa do svađe između momka i djevojke, prekida ili nekih manje ozbiljnijih povreda.

- Bio je slučaj gdje momak dovede djevojku ispred Hitne pomoći da bi joj saopćio prekid veze. U slučaju da dođe do pogoršanja njenog zdravstvenog stanja ili joj pozli, da su ljekari u blizini. Često dobivamo šaljive pozive kao što su: „Je li to Hitna, hitno mi treba 1.000 KM.“ Ili nam jave da je u pitanju neki hitan slučaj, a ustvari, kad naša ekipa dođe na teren, ne zatekne nikoga - ispričala nam je Pašić.

Pozivi mladih

Iz Zavoda su poručili da bi se građani trebali više educirati o pružanju prve pomoći, jer često dođe do nepotrebnih intervencija, a najviše šaljivih poziva upućuju mladi koji uzmu telefon od svojih roditelja i zbijaju raznorazne šale.

Hitnoj ostavila dječija kolica na čuvanje 

Pašić je dodala i to da su upravo prije dva dana imali zanimljiv slučaj.

- Žena je, naime, u Hitnu došla s djetetom u kolicima. Zamolila je uposlenike da joj čuvaju kolica, a ona i dijete odvezeni su u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu - rekla je Pašić.

Priča koje se često sjeti

Doktorica Pašić ispričala nam je priču koje se, kako kaže, često prisjeti.

- Sjećam se veoma zanimljivog događaja. Dobili smo poziv da je neko bez svijesti. Kada je naša ekipa stigla na teren, ljudi ispred privatne kuće počeli su im psovati. Kasnije je ustanovljeno da se radilo o lažnom pozivu. Neko je toj porodici i dan prije naručio 15 pizza na kućnu adresu, pa su ih oni morali platiti. A naljutili su se i kada su shvatili da im je lažno poslana i Hitna - istakla je Pašić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.