SARAJEVO

Dispečeri PVB KS dnevno prime 100 poziva: Zapalila sam se, ima li vatrogasaca da me ugase?

PVB KS: Česte neobične i zanimljive situacije

Piše: L. ŠABIĆ

26.1.2018

Dok se svakodnevno brinu za sigurnost građana, čudni i šaljivi pozivi nisu izuzetak ni u Dispečerskom centru Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo (PVBKS), koja djeluje pri Kantonalnoj upravi civilne zaštite. Osim svoje temeljne zadaće gašenja požara, vatrogasci svakodnevno spašavaju zaglavljene mačke na drvetu, vade pse upale u Miljacku, a nerijetko im se građani obrate tražeći pomoć kada im se pojavi dim u stanu, iskoči osigurač...  

Vatrogasci u Dispečerskom centru odgovaraju na razne zahtjeve

Gori pile

Komandant PVB-a Hajrudin Zahiragić istaknuo je kako se vatrogasci veoma često nađu u neobičnim i zanimljivim situacijama.

- Naš Dispečerski centar svakog dana primi više od 100 poziva za koje nije potrebna intervencija. Neki od takvih poziva su kada građani pitaju koliko je sati i mogu li popiti tabletu. Česti su i šaljivi pozivi. “Halo, da li je vatrogasna? Gori mi pile u rerni!”, “Ja sam se zapalila, ima li vatrogasaca da me ugase”... - naglasio je Zahiragić.

U većini slučajeva, građani se zabavljaju s vatrogascima te zovu besplatne brojeve kako bi zbijali šale ili tražili savjet za neko životno pitanje. Iz Dispečerskog centra ispričali su nam zanimljivu anegdotu.

- Dobili smo dojavu da na Širokači gori trolejbus! Uspaničeno smo krenuli na intervenciju i tek nakon nekoliko minuta smo shvatili da na Širokači nema trolejbusa – kazao nam je Edin Mirojević iz Dispečerskog centra.

Zahiragić: Građanin pita koliko je sati i može li popiti tabletu

Težak posao

Iz PVB-a podijelili su s nama priče iz svog iskustva te naglasili kako je posao vatrogasca veoma težak i stresan.

- Sjećam se slučaja kada smo dobili dojavu da gori garaža. Kad sam stigao na teren i počeo da radim, pojavila se nana sa sjekirom i otjerala me – kazao je jedan od vatrogasaca Nihad Velić.

Lažna uzbuna

- Imali smo zanimljiv slučaj kada su iz čiste zabave pozvali vatrogasce i naručili pizzu. Primili smo dojavu da gori bašta, a kolegama su rekli da je tuča u toku. Kad smo stigli na teren, nije bilo nikakvog požara niti tuče. Sve je bila lažna uzbuna – kazao je jedan od dispečera.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.