NAŠA TEMA

GRAS propustio 100.000 vožnji

Mještani Sedrenika pisali peticiju: Uzalud čekaju prijevoz

A. TABAK - F. SABLJICA

31.3.2018


Samo na jednoj liniji Latinska ćuprija – Širokača - Komatin GRAS je lani propustio 35.746 vožnji od planiranih 40.360. A inače prošle godine propušteno je više od 100.000 vožnji, mahom prema padinskim naseljima. Podaci su to dostavljeni vijećnicima u svim općinama, koji su ogorčeni na javni gradski prijevoz, posebno na minibuski i autobuski. 

Pisali peticiju

Kada je riječ o Starom Gradu, na Sedreniku građani pišu peticiju, a uputili su i dopis načelniku ove općine. Kako nam je kazala Zehra Nalo iz Mjesne zajednice Sedrenik, mještani već godinama trpe ovaj problem i više od 400 ih je potpisalo peticiju.

- Kombi prijevoz je nepouzdan, neredovan, a povremeno čak i nepostojeći. Broj vozila upitnog tehničkog stanja koja opslužuju Sedrenik sveden je na minimum. Kombi, ako i dođe, pojavi se svakih 40 minuta – navela je Nalo. 

Istu sudbinu dijele i stanovnici Faletića, koji su nam se požalili da posljednjih 12 dana GRAS nije nikako vozio na relaciji Baščaršija - Faletići.

- Ovo je katastrofa. Jednu, dvije ture odbace i vrate se u garažu. Djeca kasne u školu. Kupujemo svi karte i opet moramo pješke ili taksijem – rekla nam je Hasija Olovčić.

Nekad sa Sebilja vozilo je pet kombija, ispričao nam je Vahid Mustajbegović, istakavši da sada saobraća jedino minibus za Faletiće i to neredovno. Ljudi, kaže, potroše plaću na taksi.

Nezadovoljan je i Muhamed Spaho, koji živi na Širokači. Kaže da prijevoz dan radi, pet ne radi.

- Najčešće rade prvih dana u mjesecu, kada se trebaju kupiti karte. I onda ih nema. Smatram da treba ukinuti kupone, jer od njih nemamo koristi – rekao je Spaho.

Prazno stajalište na Latinskoj ćupriji

Minibuske linije

Na području općine Novo Sarajevo već duže vrijeme nikako ne voze minibuske linije Drvenija - Gornji Velešići, linije prema Obadu i Hrasnom Brdu. Od planirane 6.633 vožnje na liniji Grbavica - Hrasno Brdo nijedna nije realizirana. Ni na liniji Drvenija - G. Velešići od 8.633 vožnji, koliko ih je bilo planirano, nijedna nije realizirana...

Također, na liniji prema Humu izostavljena je 2.721 vožnja, dok je prema Bakarevcu propušteno 2.785 vožnji.

Ništa bolje nije ni na Ilidži. Samo u protekloj godini od planiranih 730 vožnji na liniji Ilidža – Šabići - Sinanovići ispušteno je 529 vožnji. Na relaciji Ilidža – Miševići izostavljeno je 3.325.

U Trzanj ne voze nikako

Prema informaciji o prijevozu u Hadžićima koju su iz GRAS-a dobili vijećnici Općinskog vijeća, samo na liniji Ilidža - Miševići izostavljeno je 3.325 vožnji, dok je na liniji Ilidža – Hadžići - Drozgometva ispušteno 4.848 vožnji. Na relaciji Tarčin - Trzanj od planiranih 3.548 vožnji nije realizirana nijedna.


Prema Buča Potoku propustili 20.957 vožnji

Ništa nije bolja situacija u odvijanju autobuskog saobraćaja, iako se ministar Mujo Fišo hvali kako je ovaj vid prijevoza uredan. Linije Željeznička stanica - Buča Potok ima propuštenih 20.957 vožnji, prema Rajlovcu zabilježeno je 12.375, Reljevo Domu 1.425 vožnji. Najmanje propuštenih vožnji ima komercijalna linija Vijećnica - Dobrinja.

O čemu su Gušić i Fišo razgovarali na kafi

Zbog neredovnog gradskog prijevoza naročito u padinskim dijelovima, šef Kluba SDA u Skupštini KS Mirza Čelik kazao nam je da će na sjednici 4. aprila tražiti smjenu upravnika GRAS-a Harisa Gušića (SDA). Ističe da nisu zadovoljni ovim dijelom njegovog rada te da će tražiti da se ojača Uprava ovog preduzeća na način da se GRAS-u ponovo vrate Skupština i Nadzorni odbor.

Dok se javnost jučer pitala hoće li Gušić zaista biti smijenjen i šta ministar Mujo Fišo misli o njegovoj ostavci, Fišo i Gušić sjedili su u jednom ugostiteljskom objektu. Sudeći prema raspoloženju i problemima, vjerovatno su razgovarali i o Gušićevoj ostavci.

Snimljeni u jednom od lokala

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.