NESPORAZUMI

Zbog 100 kvadrata stoji čitav projekt!

Kad će početi radovi, teško je prognozirati

F. SABLJICA

3.4.2018

Sapunica s gradnjom kružnog toka na Šipu i izmještanjem dijela Alipašine ulice u dužini od 600 metara u općini Centar traje već godinama.  

Izrada elaborata

Projekt gradnje vode “Ceste FBiH”, a rekli su nam da su završili glavni projekt i geološko rekognosciranje terena, ali da još nemaju osiguran novac za gradnju.

- Općina Centar izdala je urbanističku saglasnost. Imovinski odnosi na ovoj lokaciji još nisu riješeni i u toku je izrada elaborata eksproprijacije. Građevinska dozvola bit će izdata kad se steknu uvjeti - kazali su iz “Cesta FBiH”.

Ističu i da će tender za izbor izvođača radova biti raspisan tek nakon što se riješe imovinskopravni odnosi i dobije građevinska dozvola.

- O datumima još ne možemo precizno govoriti. Procjenjuje se da će gradnja kružnog toka i izmještanje Alipašine ulice koštati 3.600.000 maraka. Novac za gradnju još nije osiguran - rekli su iz “Cesta FBiH”.

S druge strane, načelnik općine Nedžad Ajnadžić istaknuo je da su oni riješili sve što je bilo do Općine te da gradnja može početi već sutra.

Nema smetnji

- Prva transverzala i kružni tok na Šipu najvažniji su projekti u Kantonu i to Direkcija za puteve i “Ceste” moraju odmah rješavati. Imovinskopravni odnosi nisu smetnja kad je u pitanju kružni tok. Problem je arheološko ispitivanje terena, što je pri kraju. Ostalo je da se riješi 100 kvadrata zemlje, koja je vojna, a kojom raspolaže komisija Vijeća ministara, koja nikad neće zasjedati! Predložili smo da se ta zemlja izbjegne i to se može. Jer, ne može 100 kvadrata biti razlog da čitav projekt stoji - kazao je Ajnadžić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.